Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Σουπιές γιαχνί














Υλικά:

• 1 κιλό σουπιές
• 4 κρεμμύδια ξερά
• διάφορα μυρωδικά και χορταρικά:
  (σπανάκι, μαϊντανό, σέλινο, καυκαλήθρες,
  μυρώνια, άνηθο, μάραθο)
• 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες (κονκασέ)
• 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
• 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• ελάχιστο αλάτι
• πιπέρι


Εκτέλεση:


Αν πάρουμε φρέσκες ακαθάριστες σουπιές, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το κόκκαλο της ράχης, την πέτσα, τα εντόσθια και το μελάνι (αν δεν θέλουμε να γίνει το φαγητό πολύ σκούρο). Διαφορετικά, φυλάμε λίγο μελάνι, για να το προσθέσουμε στο φαγητό. Δίνει ιδιαίτερη γεύση.
Αν τις πάρουμε καθαρισμένες (συσκευασμένες ή μη), απλά τις κόβουμε σε ροδέλες πλάτους 2 εκατοστών (ή όσο πλατιές προτιμάμε).
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές, τα κρεμμύδια, το αλάτι και το πιπέρι, χωρίς λάδι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Οι σουπιές θα βγάλουν αρκετά υγρά. Κατεβάζουμε στη συνέχεια την ένταση στο 1 και σιγοβράζουμε, μέχρι να πιούνε το ζουμί τους.
Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά (το σπανάκι χοντροκομμένο) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Τα ανακατεύουμε λίγο, αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε το λάδι, την ντομάτα, το νερό και τη ζάχαρη.
(Προαιρετικά, αν θέλουμε περισσότερο άρωμα στο φαγητό μας, βάζουμε αντί για ένα φλιτζάνι νερό μόνο ½ φλιτζάνι και συμπληρώνουμε με ½ φλιτζάνι λευκό κρασί).
Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να φύγουν τα υγρά και να πήξει η σάλτσα.

Σαρακοστιανό πεντανόστιμο πιάτο!
Μπορείτε να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο και καλαμαράκια.

Καλή επιτυχία!

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Σουφλέ φασολάκια με κιμά



















Υλικά:

• 1 κιλό φασολάκια πλατιά ή τσαουλιά
• ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
• 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο τριμμένο
• ½ κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες, τριμμένες
• 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
• 5 κουταλιές σούπας λάδι
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• αλάτι
• πιπέρι

(για τη μπεσαμέλ):

• ½ λίτρο γάλα
• 4 κουταλιές σούπας αλεύρι
• 4 αβγά
• 5 κουταλιές σούπας λάδι
• λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη


Εκτέλεση:

Πλένουμε τα φασολάκια και τα καθαρίζουμε από τις ίνες. Τα κόβουμε σε καρέ των 5 εκατοστών.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 5 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι και τον κιμά, μέχρι να πιεί το ζουμί του.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στον κιμά και τα φασολάκια και τα μαραίνουμε. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν το μείγμα πιεί καλά το ζουμί του, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε μετά τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 5 κουταλιές λάδι και το αλεύρι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν κρυώσει ρίχνουμε τους κρόκους από τα αβγά, ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Τα ασπράδια τα χτυπάμε με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε στην κρέμα τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Όπως σας έχω πει και σε άλλη συνταγή, το ζητούμενο είναι να μείνει η μαρέγκα σε σβώλους μέσα στη μπεσαμέλ. Έτσι θα μας γίνει πολύ αφράτη.

Στην κατσαρόλα που έχουμε αφήσει τον κιμά και τα φασολάκια, ρίχνουμε και την τριμμένη γραβιέρα κι ανακατεύουμε. Φυλάμε λίγη γραβιέρα στην άκρη, για να πασπαλίσουμε την μπεσαμέλ.

Σε ένα μεγάλο, ελαφρά λαδωμένο πυρέξ βάζουμε το μείγμα του κιμά με τα φασολάκια και καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και ρίχνουμε διάσπαρτα έξι κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.
Ψήνουμε στους 170°C για μια ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο βαθύ χρώμα η μπεσαμέλ..

Πολύ νόστιμο πιάτο κι ένας έξυπνος τρόπος να φάνε τα πιτσιρίκια φαγητό που να περιέχει φασολάκια, όταν δεν τους πολυαρέσουν...
Για τους υπόλοιπους: απλά ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!

Καλή επιτυχία! 

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Ταραμοσαλάτα















Υλικά:

• ½ κιλό ψίχα χωριάτικου ψωμιού
• 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη ταραμά άσπρο
• 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
• χυμό από ένα λεμόνι
• 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι


Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε το ψωμί. Στο μούλτι πολτοποιούμε το κρεμμύδι (αν δεν έχουμε, το τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη). Προσθέτουμε και τον ταραμά κι αναμειγνύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το ψωμί (το οποίο πρώτα το έχουμε στύψει πολύ καλά) κι εναλλάξ λίγο λίγο το λάδι και το λεμόνι, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αν θέλουμε την ταραμοσαλάτα πιο ξινή, προσθέτουμε περισσότερο λεμόνι.

Ενόψει Σαρακοστής, χρήσιμη συνταγή!
Ελπίζω να ικανοποιήθηκε και το Πειναλάκι, που τη ζήτησε... 

Καλή επιτυχία! 
 

Γαλατόπιτα


 Υλικά:

• 1 λίτρο γάλα
• 8 κουταλιές της σούπας κίτρινο αλεύρι
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
• 4 αβγά
• 125 γρ. βούτυρο Κερκύρας


Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλεύρι και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, για να διαλυθούν τα στερεά υλικά, πριν αρχίσει να ζεσταίνεται πολύ το γάλα. Προσθέτουμε και το βούτυρο. Αφού δέσει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Φυλάμε λίγη ποσότητα από τα χτυπημένα αβγά στην άκρη.
Σε ένα μέτριο ταψί, αλειμμένο καλά με λάδι, ρίχνουμε την κρέμα. Απλώνουμε από πάνω απαλά απαλά και το χτυπημένο αβγό που έχουμε φυλάξει, για να κάνει ωραία κρούστα η γαλατόπιτα, όταν ψηθεί.
Ψήνουμε στους 180°C για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα η γαλατόπιτά μας.

Πανεύκολη στην προετοιμασία, παν-νόστιμη στην γεύση!

Επίκαιρη συνταγή, αφού διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, την Τυρινή. Το έθιμο λέει, ότι τρώμε την γαλατόπιτα ακριβώς αυτή εδώ την εβδομάδα. Όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους κανόνες και να την τρώμε όποτε θέλουμε, όλο το χρόνο!... 

Καλή επιτυχία!

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Καβουροσαλάτα

 Υλικά:

• 1 πακέτο σουρίμι καβουριού
    (ιχθυοπαρασκεύασμα – υποκατάστατο καβουριού)
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
• λίγο σέλερι ψιλοκομμένο
• ξύσμα από ένα λεμόνι
• χυμό από μισό λεμόνι
• πιπέρι
• ένα βάζο μαγιονέζα 500 ml


Εκτέλεση:

Κόβουμε τα ραβδάκια του σουρίμι αρχικά στη μέση και μετά ξεψαχνίζουμε τη σάρκα σε λεπτότερες ίνες.
Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τη μαγιονέζα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά, προσθέτουμε και την καβουρόψιχα κι ανακατεύουμε και πάλι.
Για γαρνιτούρα και άρωμα ψιλοκόβουμε από πάνω λίγο σέλερι.

Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γνήσια καβουρόψιχα (φρεσκο-συσκευασμένη ή σε κονσέρβα) ή ακόμα και γαριδούλες.
Απλά θα μας κοστίσει αρκετά ακριβότερα…


Πανεύκολο ορεκτικό και πολύ νόστιμο!
Η συνταγή εξαιρετικά αφιερωμένη στο Πειναλάκι! 

Καλή επιτυχία!
 


Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

Σουφλέ με ταλιατέλες και τυριά













Υλικά:

• 1 πακέτο ταλιατέλες (500 γρ.)
• 300 γρ. τυρί ένταμ
• 200 γρ. κασέρι
• 200 γρ. έμενταλ
• 200 γρ. γραβιέρα
• ένα φακελάκι τριμμένη παρμεζάνα
• 10 φέτες ζαμπόν
• 2 ντομάτες ώριμες  ή μία κονσέρβα ντοματούλες ξεφλουδισμένες
• αλάτι
• πιπέρι

(για τη μπεσαμέλ):

• ½ λίτρο γάλα
• 4 κουταλιές σούπας αλεύρι
• 4 αβγά
• 5 κουταλιές σούπας λάδι
• μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Βράζουμε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Να μείνουν αλ ντέντε. Τις σουρώνουμε και ρίχνουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσουν. Προσθέτουμε και λίγη τριμμένη παρμεζάνα κι ανακατεύουμε.

Τα τυριά ή τα κόβουμε χωριστά ανά είδος σε λεπτές φέτες, ή τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού.

Τις ντομάτες, αν προτιμήσουμε τις φρέσκες, θα τις ξεφλουδίσουμε, θα τις κόψουμε σε μικρά κομμάτια και θα τις σοτάρουμε για λίγη ώρα με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και λίγη μαργαρίνη ή λάδι. Το ίδιο θα κάνουμε και στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε ντοματούλες κονσέρβας.

Σε ένα μεγάλο, ελαφρά βουτυρωμένο, πυρέξ τοποθετούμε μια στρώση ταλιατέλες, μια στρώση ένταμ, μια στρώση κασέρι, μια στρώση ζαμπόν κομμένο σε μικρές φετούλες, μια στρώση ντομάτας, πιπέρι, μετά πάλι μια στρώση έμενταλ, μια στρώση γραβιέρα, μια στρώση ζαμπόν, πάλι λίγο πιπέρι και στο τέλος τις υπόλοιπες ταλιατέλες.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι και το σοτάρουμε. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και σταδιακά το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν κρυώσει ρίχνουμε μόνο τους κρόκους από τα αβγά, ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Τα ασπράδια τα χτυπάμε με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα στην κρέμα  κι ανακατεύουμε απαλά, για να μην ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το ζητούμενο είναι να παραμείνει η μαρέγκα σε σβώλους μέσα στη μπεσαμέλ. Έτσι θα μας γίνει αφρός, όταν ψηθεί, κι όχι σαν ψωμί!

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω στις ταλιατέλες, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) για το άρωμα και διάσπαρτα έξι κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.

Ψήνουμε στους 170° C για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο βαθύ χρώμα η μπεσαμέλ.


Υπέροχο φαγητό που αξίζει το χρόνο που θα σας πάρει για την προετοιμασία!
Αφιερώνω τη συνταγή με πολλή αγάπη στη Ζήνα!