Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!



Με την ορεκτική φωτογραφία που μου έστειλε 
η αγαπημένη μου Περσεφόνη,
με την εκπληκτικής εμφάνισης βασιλόπιτά της 
(είναι η δική μου συνταγή, εξελιγμένη όμως από το φινετσάτο χέρι μιας καλλιτέχνιδας),
εύχομαι ολόψυχα σε όλες κι όλους σας
Κ Α Λ Η   Χ Ρ Ο Ν Ι Α
με υγεία, αγάπη, δύναμη κι αισιοδοξία! 
Θα κοπάσει κι αυτή η τρικυμία...

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Ατζέμ πιλάφι με μοσχάρι

Υλικά:
(για 4-5 άτομα)

  • 1 κιλό μοσχάρι (νουά ή σπάλα)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ποτήρι νερό
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • αλάτι
  • πιπέρι

  • 1 ποτήρι του νερού ρύζι καρολίνα (ή νυχάκι, αν θέλετε το πιλάφι πιο σπυρωτό)
  • 1 μεγάλο ποτήρι νερό

  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος


Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε μικρές μερίδες. Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό του τρίφτη ή πολτοποιούμε στο μούλτι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρέας, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε  και αφήνουμε να σωταριστούν καλά.  Σβήνουμε με ένα ποτηράκι κόκκινο  κρασί. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα. Μετά προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, ένα ξυλάκι κανέλλας κι αφήνουμε το φαγητό να βράσει  για μισή ώρα ακόμα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Βγάζουμε από την κατσαρόλα το κρέας. Μετράμε το ζουμί και προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε η αναλογία ρυζιού/νερού να είναι ένα προς δυο. Ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Μετά προσθέτουμε και το κρέας και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο κι αφού κάψει καλά, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ή ακόμα καλύτερα πάνω στο φαγητό, όταν το έχουμε ήδη σερβίρει σε μια μεγάλη πιατέλα.

Παραδοσιακό, νοστιμότατο φαγητό από την Πόλη.
Γίνεται και με αρνάκι, για εκείνους που τους αρέσει το ιδιαίτερό του άρωμα κι η γεύση (...και η αυξημένη χοληστερίνη), αλλά πρέπει να πάρετε μπούτι, για να είναι καθαρό ψαχνό χωρίς κόκκαλα. 

Καλή επιτυχία!


Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Αρνάκι φρικασέ









Υλικά:
(για 6 άτομα)
  • 1 κιλό αρνί
  • ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 3-4 μαρούλια (ανάλογα με το μέγεθος)
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το αυγολέμονο:
  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια
  • 1 κουταλάκι γλυκού κορν φλάουρ


Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρέας και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια μήκους 3 εκατοστών, αλάτι και πιπέρι.
Αφού σωταριστούν, προσθέτουε το νερό και μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά κι αφήνουμε να βράσουν για μια ώρα.
Κόβουμε τα μαρούλια σε κομμάτια μήκους 3 εκατοστών και τα ζεματάμε.
Τα σουρώνουμε. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, τοποθετούμε στον πάτο της τα μαρούλια, βάζουμε το κρέας από πάνω και συνεχίζουμε το βράσιμο, χωρίς να προσθέσουμε άλλο νερό,  για περίπου μισή ώρα ή και λιγότερο, μέχρι να μαλακώσουν τα μαρούλια. Αν τα θέλετε να κρατάνε, αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά νωρίτερα, αφού δοκιμάσετε.
Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χτυπάμε τα αβγά. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό δυο λεμονιών και προσθέτουμε στα αβγά. Σιγά σιγά προσθέτουμε και ζουμί από το κρέας. Και μετά ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ένα ακόμα φαγάκι χειμωνιάτικο, αριστούργημα!
Για τη Γιούλη, που το ζήτησε παραγγελιά.
Καλή επιτυχία! Καλά Χριστούγεννα κι ένα, όσο το δυνατόν, πιο ανώδυνο 2011!


Χοιρινό με σέλινο
















Υλικά:
(για 6 άτομα)

  • 1 κιλό χοιρινό σπάλα
  • 1 κιλό σέλινο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το αβγολέμονο:
  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια
  • 1 κουταλάκι γλυκού κορν φλάουρ


Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και τα κρεμμύδια κι αλατοπιπερώνουμε. Σωτάρουμε και μετά προσθέτουμε το νερό κι αφήνουμε το κρέας να βράσει για μια ώρα σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφού καθαρίσουμε καλά το σέλινο με τα γουλιά του, κόβουμε σε κομμάτια των 4 εκατοστών. Τα ζεματάμε για 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, βάζουμε στον πάτο το σέλινο κι από πάνω στρώνουμε το κρέας. Βράζουμε το φαγητό μας για μισή ώρα περίπου, προσθέτοντας, αν χρειαστεί στην πορεία, λίγο ακόμα νερό.
Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χτυπάμε τα αβγά. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό δυο λεμονιών και προσθέτουμε στα αβγά. Σιγά σιγά προσθέτουμε και ζουμί από το κρέας. Μετά ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Για τη Γιούλη, που το ζήτησε: 
Πολλοί προτιμάνε αυτό το φαγητό και με πράσο. Εγώ δεν είμαι φίλη. Μπορείς λοιπόν να προσθέσεις και 1/2 κιλό πράσα, μόνο το λευκό τους μέρος, κομμένα σε κομμάτια 1-2 εκατοστών, όταν σωτάρεις αρχικά το φαγητό. Στη συνέχεια ακολουθείς τη συνταγή ως έχει.

Ένα πεντανόστιμο γιορτινό φαγητό, που στα μέρη μου το συνηθίζαμε τα Χριστούγεννα.
Καλή επιτυχία! Καλές Γιορτές!



Κουραμπιέδες









Υλικά:
  • 1 κιλό βούτυρο αιγοπρόβειο φρέσκο
  • 1 ½ κιλό αλεύρι ΑΛΑΤΙΝΗ κοσκινισμένο
  • ½ κιλό αμυγδαλόψιχα ξασπρισμένη, κομμένη σε χοντρά κομματάκια με το μαχαίρι
  • 4 κουταλιές οινόπνευμα
  • 4 κουταλιές σταχτόνερο (αν έχετε)
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

Για το πασπάλισμα:
  • ανθόνερο
  • 5 πακέτα ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση:

Καβουρδίζουμε τα ξεφλουδισμένα και κομμένα αμύγδαλα στο φούρνο να πάρουν βαθύ χρώμα.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο, που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, και τις 4 κουταλιές ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Μετά βάζουμε τα αμύγδαλα, το οινόπνευμα, το σταχτόνερο κι ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε αλεύρι σιγά σιγά, όσο πάρει, και ζυμώνουμε μέχρι να μας γίνει μια ζύμη αφράτη, όχι σαν ζυμάρι ψωμιού.
Πλάθουμε στα σχήματα που επιθυμούμε, με τα χέρια ή με φορμάκια-τσέρκια,  και ψήνουμε πάνω σε λαδόκολλα στους 180 ° C για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα.
Ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Τις συνταγές για τα μελομακάρονα και τη βασιλόπιτα θα τα βρείτε στις αναρτήσεις του Ιανουαρίου 2010.
Αυτό που έλειπε ήταν οι κουραμπιέδες. Μαζί με τις δίπλες, που πρόσφατα σας έδωσα, έχετε το πλήρες σετ γλυκών για τα Χριστούγεννα.

Καλή επιτυχία! Καλές Γιορτές!
Σας εύχομαι υγεία, αγάπη, δύναμη κι υπομονή για τη δύσκολη χρονιά που έρχεται...


Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Δίπλες



Υλικά:

Για τη ζύμη:
  • 4 αβγά
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • όσο αλεύρι πάρει

Για το σιρόπι:
  • 1 ποτήρι μέλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • μια φλούδα πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα:
  • τριμμένη καρυδόψιχα
  • κανέλλα


Εκτέλεση:

Σε ένα δοχείο ζυμώνουμε όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλα. Κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια 13 x 16 εκατοστά περίπου.
Τηγανίζουμε, χρησιμοποιώντας ηλιέλαιο που έχει ελαφριά γεύση, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν οι δίπλες μας χρυσαφί χρώμα. Ενόσω τηγανίζονται, τις τυλίγουμε με τη βοήθεια δυο πιρουνιών. Αυτή είναι και η μόνη τους μικρή δυσκολία.
Βέβαια, αν θεωρείτε ότι αυτό είναι κουραστικό, μπορείτε να τις κάνετε φιογκάκια ή απλά παραλληλόγραμμα, κόβοντας όμως το φύλλο σε μικρότερου μεγέθους κομμάτια.
Όταν τις βγάζουμε από το τηγάνι, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το λάδι.
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση μόνο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Τοποθετούμε τις δίπλες σε μεγάλη πιατέλα ή δίσκο, περιχύνουμε με σιρόπι και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και κανέλλα.

Ένα παραδοσιακό γλυκό που αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους.
Η μητέρα μου στο χωριό τις έφτιαχνε για τα Χριστούγεννα μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Εγώ και τ' αδέλφια μου κάναμε σαν τρελλά!
Μια γλυκιά, πολύ πολύ μακρινή, παιδική ανάμνηση…

Καλές Γιορτές με υγεία κι αγάπη!



Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Μπρόκολο γκρατέν




























Υλικά:

  • 1 μεγάλο μπρόκολο 
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη
  • πιπέρι


Για τη μπεσαμέλ:

  • ½ λίτρο γάλα
  • 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 3 αβγά
  • 4 κουταλιές σούπας λάδι
  • λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το μπρόκολο. Χωρίζουμε σε μπουκετάκια και μέσα σε  μια πλατιά κατσαρόλα με λίγο αλατισμένο νερό (περίπου δυο δάχτυλα) τα βράζουμε, τοποθετώντας τα με τα κοτσανάκια προς τα κάτω, για λιγότερο από 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, αλλά να κρατάνε. Σουρώνουμε κι αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Ετοιμάζουμε μετά τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν κρυώσει, ρίχνουμε τους κρόκους από τα αβγά, προσθέτουμε και λίγο τριμμένο τυρί, μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Τα ασπράδια τα χτυπάμε με μια τσιμπιά αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε στην κρέμα τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ομογενοποιηθεί όμως το μείγμα. Το ζητούμενο πάντα είναι να μένει η μαρέγκα σε σβώλους μέσα στη μπεσαμέλ. Έτσι θα μας γίνει αφρός, όταν ψηθεί.
Σε ένα ελαφρά λαδωμένο πυρέξ τοποθετούμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου, από πάνω στρώνουμε το τριμμένο τυρί (το οποίο μπορεί να είναι επίσης συνδυασμός ρεγκάτο μισό-μισό με ένταμ, ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας)  και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα (ή παρμεζάνα, αν έχουμε) και λίγο μοσχοκάρυδο και ρίχνουμε διάσπαρτα έξι κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.
Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα η μπεσαμέλ.

Το μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο κι υγιεινό λαχανικό του χειμώνα.
Το φαγητό αυτό είναι πολύ νόστιμο και φίνο στη γεύση! Είναι παράλληλα κι ένας έξυπνος τρόπος να κάνουμε τα πιτσιρίκια να φάνε μπρόκολο.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!