Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ενημερωτικό σημείωμα προς τους επισκέπτες της σελίδας μου

Για να μη νομίζετε, ότι είμαι μια σούπερ γιαγιά, που έχει ιδέα από γραψίματα σε κομπιούτερ, Ίντερνετ κι όλα αυτά τα μαραφέτια, σας λέω ότι χρέη γραμματέα, φωτογράφου, δακτυλογράφου, επιμελητή κειμένων κι εκπροσώπου Τύπου εκτελεί ο γιος μου Χρήστος, που είναι και ο sous-chef μου από όταν ήταν πιτσιρίκι και που εδώ και χρόνια είναι chef πρώτης κλάσης, που με ανταγωνίζεται στα ίσα! 

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Φάβα
















Είναι βέβαιο, ότι οι περισσότεροι ξέρετε να φτιάχνετε φάβα, αφού είναι πολύ απλή στην παρασκευή της. Δεν είναι όσπριο που αγαπώ, όμως ο γιος μου τη φτιάχνει με ένα ελαφρώς διαφορετικό τρόπο, που της δίνει μια γεύση ξεχωριστή. Επειδή αρέσει ακόμα και σε μένα την παράξενη, είπα να μοιραστώ μαζί σας το νηστίσιμο αυτό ορεκτικό, που πολλοί το τρώνε όλο το χρόνο.


Υλικά:

  • 500 γρ. φάβα Σαντορίνης (ή Φενεού)
  • 4-5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 2 λεμόνια
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τη φάβα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και μια κουταλιά κοφτή χοντρό αλάτι για 30-40 λεπτά. Προσέχουμε κατά τη διάρκεια του βρασίματος, μη φουσκώσει και χυθεί. Ξαφρίζουμε  κάμποσες φορές μέχρι να μείνει το νερό καθαρό. Αφού βράσει, τη σουρώνουμε.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια στο μούλτι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να πάρουν βαθύ καστανό χρώμα.
Στο μούλτι βάζουμε στην αρχή τη φάβα με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και το χυμό από ένα με ενάμισι λεμόνι και πολτοποιούμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το αλάτι (δοκιμάζοντας πόσο αλμυρή τη θέλουμε) και ομογενοποιούμε το μείγμα, προσθέτοντας σταδιακά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει απαλή κρέμα.
Στο τέλος ενισχύουμε το άρωμα με το ξύσμα ενός λεμονιού και λίγο αγουρέλαιο.
Μπορούμε να τη σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, που της πάει πολύ.
Αν την προτιμάμε ξινότερη, προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Τα σοταρισμένα κρεμμύδια, εκτός από γλύκα, προσδίδουν μια καπνιστή επίγευση, που κάνουν το απλό αυτό έδεσμα ιδιαίτερο. 

Η νηστεία τελειώνει. Η γενοκτονία των αμνοεριφίων πλησιάζει...
Σε μένα προσωπικά αρέσουν κυρίως τα λαδερά φαγητά, χόρτα, όσπρια, πίτες, το τυράκι. Δεν είμαι φίλη του κρέατος.
Για τις τελευταίες ημέρες λοιπόν της εγκράτειας, μια νηστίσιμη συνταγή.
Καλή σας Ανάσταση!

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Μαγειρίτσα με μανιτάρια


















Μια συνταγή του γιου μου Χρήστου, που μου αρέσει πολύ! 
Να μην πω, ότι την προτιμώ από την παραδοσιακή μαγειρίτσα, που εγώ φτιάχνω.



Υλικά:

  • 1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους
  • 1/2 κιλό μανιτάρια πορτομπέλο 
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • (προαιρετικά) 1 ματσάκι μυρώνια και 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ
  • 2 λίτρα νερό 
  • 2 αβγά
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο βούτυρο αγελαδινό (λούρπακ ή Κερκύρας)
  • 1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε πολύ μικρά κομματάκια. 
Μπορούμε εναλλακτικά να τα τεμαχίσουμε στο μούλτι, λίγα λίγα όμως, για να ελέγχουμε το μέγεθος κοπής, μην πολτοποιηθούν.
Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα μανιτάρια, χωριστά τα πλευρώτους από τα πορτομπέλο (προτιμώ τα πορτομπέλο από τα λαζαρίνια, γιατί  θεωρώ ότι η γεύση τους είναι ασύγκριτη). Αλατοπιπερώνουμε. Αφού εξατμιστούν τα υγρά τους, προσθέτουμε λίγο βούτυρο (ή εναλλακτικά μαργαρίνη) και τα γυρίζουμε μερικές φορές, μόνο για να πάρουν άρωμα και να μελώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε ελαφρά όλα μαζί.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα, ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο (και τα υπόλοιπα φρέσκα μυρωδικά, αν αποφασίσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε).

Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν, σαν απαλή μαρέγκα. Προσθέτουμε και τους κρόκους και το χυμό από 2 λεμόνια, ή και λιγότερο, αν δεν θέλουμε την μαγειρίτσα μας πολύ ξινή.
Ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη, προσθέτουμε σιγά σιγά  3-4 κουτάλες ζεστό (Προσοχή: όχι καυτό!) ζουμί από την μαγειρίτσα, για να έλθει στην ίδια θερμοκρασία το αβγολέμονο σταδιακά και να μην κόψει. Στη συνέχεια το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, την κουνάμε από τα χερούλια, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κουτάλα, να πάει το αβγολέμονο παντού. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε την μαγειρίτσα να πάρει μια μόνο βράση.  Θα την δούμε να δένει αμέσως. 
Έτοιμη για σερβίρισμα! 


Πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή, για χορτοφάγους και όχι μόνο!
Ελαφριά στο στομάχι, με φινετσάτη γεύση, σχεδόν καθόλου χοληστερίνη κι ελάχιστες θερμίδες!
Καλό Πάσχα!