Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Κολοκυθόπιτα γλυκιά























Υλικά:
  • 1 κιλό κολοκύθα κόκκινη
  • 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας καννέλα
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι

Για το φύλλο:
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • νερό όσο πάρει


Εκτέλεση:

Τρίβουμε τη σάρκα της κολοκύθας στο χοντρό τρίφτη (του κρεμμυδιού). Τη στίβουμε καλά, να φύγουν τα υγρά. Σε μια κατασρόλα βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα με τη ζάχαρη και τη βράζουμε μέχρι να πιεί τελείως τους χυμούς της, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε την καρυδόψιχα, την κανέλλα και το ωμό λαδι κι ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Για το φύλλο, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ όλα τα στερεά υλικά, αφού τα ανανατέψουμε καλά. Κάνουμε ένα μικρό λάκκο στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό κι αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε όσο νερό πάρει, φτιάχνοντας μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για ένα μισάωρο σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανοίγουμε τέσσερα μεγάλα φύλλα.
Λαδώνουμε ελαφρά τα φύλλα με πινέλο. Βάζουμε γέμιση κατά μήκος του κάθε φύλλου, διπλώνοντας τις άκρες κατά το τύλιγμα των μασουριών, για να μη χυθεί η γέμιση. Κάνουμε τέσσερα μασούρια. 
(Φυσικά μπορούμε να κάνουμε και περισσότερα φύλλα μικρότερου μεγέθους ή να στρώσουμε κανονικά στο ταψί δύο μεγάλα φύλλα κάτω και δύο φύλλα πάνω, λαδωμένα ενδιάμεσα, κάνοντας μια κανονικής μορφής πίτα, που θα χαράξουμε απαλά με το μαχαίρι σε κομμάτια, πριν την ψήσουμε). 
Τοποθετούμε τα μασούρια με το τελείωμα του φύλλου από κάτω, για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Τα ψεκάζουμε με λίγο νεράκι. 

Ψήνουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στον αέρα στους 170 º C μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα. Το μόνο που θέλει ουσιαστικά ψήσιμο είναι το φύλλο, αφού η γέμιση είναι ήδη μαγειρεμένη.


Υπέροχη, παραδοσιακή γλυκιά πίτα! 
Αν δεν τα πάτε καλά με το άνοιγμα φύλλου, αγοράστε φύλλο χωριάτικο συσκευασμένο.
Καλή επιτυχία!

Τραχανοκολοκυθόπιτα















Υλικά:

  • 1 κιλό κολοκυθάκια πράσινα (ή κολοκύθα κόκκινη)
  • 1 μεγάλο ποτήρι του νερού τραχανά
  • 1 μεγάλο ποτήρι του νερού γάλα (ή και λίγο παραπάνω)
  • 250 γρ. φέτα σκληρή 
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • λίγο αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
  • πιπέρι (όσο τραβάει η όρεξή σας)
  • λίγο δυόσμο (σε όσους δεν αρέσει το άρωμά του, ας τον παραλείψουν)



Εκτέλεση:

Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό του τρίφτη (του κρεμμυδιού). Στη συνέχεια τα στίβουμε καλά να φύγουν τα υγρά.
Τον τραχανά τον μουλιάζουμε στο γάλα, μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει.
Σε ένα μεγάλο μπώλ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τα αβγά, προσθέτουμε τη φέτα που έχουμε χοντροτρίψει με τα χέρια κι όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε καλά το χυλό.
Τον απλώνουμε σε ένα ταψί διαμέτρου 38 εκ., στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180º C περίπου για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Παραδοσιακή πίτα, "ξυπόλυτη" (χωρίς φύλλο), πανεύκολη και πεντανόστιμη!
Μου την είχε μάθει η αξέχαστη φίλη μου Παναγιού και μου θυμίζει πάντα γεύσεις καμωμένες από τα χεράκια της μάνας μου...
Γεύσεις γνήσιες, χωριάτικες!
Καλή επιτυχία (εξασφαλισμένη) και καλή όρεξη!