Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κέικ με Κάρδαμο



Άλλη μια συνταγή για κέικ από τον γιο μου Χρήστο


Υλικά:
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 4 κουταλάκια γλυκού πράσινο κάρδαμο τριμμένο σε σκόνη
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 Προαιρετικά:
  • 2 μήλα κομμένα σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού μαυροδάφνη ή κόκκινο κρασί ή κονιάκ

Εκτέλεση:

Χτυπάμε καλά στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και το κάρδαμο. Στη συνέχεια σιγά-σιγά το αλεύρι.

Αν αποφασίσουμε να βάλουμε και μήλα, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια. Τα μαραίνουμε λίγο σε μια μικρή κατσαρόλα με τη μαυροδάφνη (ή το κρασί ή το κονιάκ), αλλά προσέχουμε να μη μαλακώσουν πολύ. Να κρατάνε. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ.

Βάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη κι ελαφρά αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ° C για μια ώρα περίπου.
Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

(Σημείωση: μπορούμε να μετρήσουμε τα υλικά με κεσέδες ή κούπες αντί για φλιτζάνια. Η αναλογία παραμένει η ίδια)


Το κέικ κάρδαμου το συνηθίζουν πολύ στη Σουηδία. Εδώ όμως σας δίνω τη δική μου εκδοχή και την παραλλαγή της με την προσθήκη μήλων.
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο!
(Χρήστος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου