Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Τάρτα Κοτόπουλου






























Υλικά:
  • 500-600 γρ. ξεψαχνισμένο βραστό κοτόπουλο
  • 6-8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο (αν δεν μας αρέσει, το αντικαθιστούμε με γλυκό κάρυ)
  • 1 φύλλο ζύμης κουρού ή σφολιάτα

Για τη μπεσαμέλ:
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 1 ½ φλυτζάνι γάλα
  • 3 αβγά
  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • 250 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα, γκούντα, ρεγκάτο ή έμενταλ)


Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το ξεψαχνισμένο και ψιλοκομμένο κοτόπουλο.
Αλατίζουμε με προσοχή, ανάλογα με το αν θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση αλμυρό ή πιο γλυκό τυρί.
Ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατέβουμε και κατεβάζουμε από την εστία, όταν η γέμιση έχει πάρει λίγο χρώμα.

Ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ:
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα (η μεσογειακή με ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξύδι ταιριάζει πολύ). Αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν προσθέσουμε τα αβγά κι ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το τυρί και το κοτόπουλο.

Απλώνουμε το φύλλο κουρού ή σφολιάτας σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα ή σε απλό στρογγυλό ταψάκι (διαμέτρου 26-28 εκατοστών). Αν δεν είναι τα σκεύη αντικολλητικά, τοποθετούμε πρώτα στη βάση χαρτί ψησίματος.
Τρυπάμε μ' ένα πιρούνι το φύλλο μας σε διάφορα σημεία, για να μη φουσκώσει κατά την διάρκεια του ψησίματος. Απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 170º στη στη χαμηλή σχάρα για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει η τάρτα ένα βαθύ χρυσό χρώμα και να σιγουρευτούμε ότι η βάση έχει ψηθεί

Μια πολύ νόστιμη τάρτα, που μας δίνει και μια θαυμάσια λύση στο να χρησιμοποιήσουμε υπολείμματα από βραστό κοτόπουλο, που έχει μείνει στο ψυγείο και που συνήθως κανείς δεν θέλει να φάει.

Καλή επιτυχία!


Αν δεν βαριέστε και θέλετε να φτιάξετε τη δική σας ζύμη για την τάρτα, η συνταγή είναι:
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομματάκια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 - 4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι κι ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε το βούτυρο και δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά και να μοιάζει η ζύμη με χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο κρύο νερό και ζυμώνουμε. Προσοχή, δεν θέλει πολύ νερό, μόνο 3 - 4 κουταλιές για να μείνει η ζύμη σφιχτή. Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα, πριν να τη χρησιμοποιήσουμε. 





1 σχόλιο:

  1. ΤΕΛΕΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή