Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και τυρί

















Υλικά:

• 1 ½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες (5-6)
• 2 κρεμμύδια ξερά
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 1 κιλό ντομάτες ώριμες
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
• αλάτι
• πιπέρι
• 250 γρ. φέτα


Εκτέλεση:

Προαιρετικά αφαιρούμε εντελώς τη φλούδα από τις μελιτζάνες ή αφήνουμε ρίγες. Τις κόβουμε σε φέτες με πάχος 1 εκατοστό. Τις πλένουμε και τις στύβουμε. Αλατίζουμε ελαφρά και ψήνουμε στο grill, μέχρι να πιούν τα υγρά τους, να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα.

Πολτοποιούμε τις ντομάτες, αφού πρώτα τις ξεφλουδίσουμε (αν τις βάλετε σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά, ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα). Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο λιωμένο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο και βράζουμε, μέχρι να πιούν το πολύ νερό και να πήξει ελαφρά η σάλτσα.

Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε στρώσεις σε ένα πυρέξ, βάζοντας ανάμεσα στις στρώσεις τη σάλτα ντομάτας.
Ψήνουμε για 15 λεπτά μόνο, στους 180° C με αέρα, γιατί ήδη όλα μας τα υλικά είναι μαγειρεμένα. Τρία λεπτά πριν ολοκληρώσουμε το ψήσιμο, πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένη φέτα κι αφήνουμε να λιώσει.

Για εκείνους που δεν τους αρέσει η φέτα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν γραβιέρα, κασέρι, ανθότυρο (για light εκδοχή), ή παρμεζάνα που επίσης ταιριάζει εξαιρετικά!

Φαγητό του καλοκαιριού, πεντανόστιμο κι ελαφρύ!

Καλή επιτυχία!


1 σχόλιο:

  1. πω πω αγαπαω λαδερα θα τα φιαξω εναλλαξ το Σαββατοκυριακο.ΜΠΡΑΒΟ ΛΟΥΛΙΤΣΑ γουσταρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή