Σήμερα φιλοξενώ μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο γλυκό, που μου αρέσει πολύ! Ανήκει στο γιο μου Χρήστο.
Υλικά:
Για τη βάση-τάρτα:
• 120 γραμ. μαργαρίνη (Βιτάμ ή Βecel, κανονική ή light)
Για την κρέμα:
• 2 κεσέδες των 250 γρ. τυρί κρέμα (ricotta ή mascarpone)
• 1 κεσέ γιαούρτι στραγγιστό TOTAL 0%
• 3 με 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη (ή υποκατάστατο ζάχαρης),
ανάλογα με το πόσο γλυκιά (και περισσότερο ή λιγότερο θερμιδική)
θέλετε να γίνει η κρέμα
• 3 βανίλιες
• Προαιρετικά: 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ, τσέρι ή αμαρέτο
(ή όποιο άλλο λικέρ προτιμάτε)
Για την επικάλυψη:
• 1 κουτί κομπόστα βύσσινο (425 γρ. - στραγγισμένο βάρος 240 γρ.)
• 1 κουταλιά σούπας κοφτή πατατάλευρο ή 3 φύλλα ζελατίνης
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ αφήνετε για λίγη ώρα τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει. Θρυμματίζετε στο μούλτι τα μπισκότα, τα προσθέτετε στο μπολ και δουλεύετε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνουν σαν τρίμματα ζύμης. Τοποθετείτε σε ταψάκι- φόρμα 20,5 εκ. με αφαιρούμενο στεφάνι. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα απλό ταψάκι, στο οποίο θα φροντίστε να βάλετε λαδόκολλα, που να εξέχει από τα τοιχώματα, για να μπορέσετε να αφαιρέσετε εύκολα το cheese cake, όταν θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Πιέζετε τη ζύμη με την παλάμη σας δυνατά, να καλύψει τη βάση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 °C για 10 λεπτά. Αφήνετε τη βάση να κρυώσει.
Χτυπάτε με το μίξερ χειρός το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το λικέρ (αν χρησιμοποιήσετε), μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του τυριού που θα χρησιμοποιήσετε, σας ενημερώνω ότι:
Η ricotta είναι νόστιμη κι έχει μόνο 4-10% λιπαρά, έτσι η κρέμα θα έχει λίγες θερμίδες. Το mascarpone είναι πολύ νόστιμο κι ιδανικό τυρί για γλυκά αλλά έχει 25-30% λιπαρά, οπότε το θερμιδικό αποτέλεσμα θα είναι ψηλότερο. Και στις δύο πάντως περιπτώσεις το γευστικό αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο.
Στρώνετε την κρέμα πάνω στη βάση, που έχει ήδη παγώσει καλά.
Για την επικάλυψη τέλος, απλώνετε πάνω στην κρέμα τα βύσσινα. Δένετε το χυμό της κομπόστας με το πατατάλευρο, που δίνει τελική υφή ζελέ, ως εξής:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το χυμό. Διαλύετε το πατατάλευρο σε λίγο κρύο νερό, προσθέτετε στην κατσαρόλα κι ανακατεύετε μέχρι να πήξει.
Αν χρησιμοποιήστε ζελατίνη, πρώτα τη μουλιάζετε για 5-10 λεπτά σε κρύο νερό. Μετά προσθέτετε στο ζεσταμένο χυμό κι ανακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη.
Και στις δύο περιπτώσεις ο χυμός πρέπει να είναι ζεστός, αλλά όχι να βράζει.
Αφήνετε το ζελέ να παγώσει για λίγη ώρα και το απλώνετε πάνω στην κρέμα. Το ζελέ από πατατάλευρο πήζει αμέσως, οπότε θεωρώ ότι είναι πιο εύχρηστο.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως επικάλυψη μαρμελάδα βατόμουρο, βύσσινο, φράουλα, φραγκοστάφυλο (ή όποια άλλη γεύση προτιμάτε)
Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει (τουλάχιστον για 6 - 7 ώρες).
Ξεφορμάρετε μόνο όταν είναι να το σερβίρετε.
ΕΥΚΟΛΗ ΕΚΔΟΧΗ
(σε ατομικά αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσης)
Δεν ετοιμάζετε τάρτα με μαργαρίνη και μπισκότα. Απλά θρυμματίζετε ένα μπισκότο σε κάθε φορμάκι και το ραντίζετε με λίγο κονιάκ.
Ετοιμάζετε την κρέμα όπως στην κανονική συνταγή. Τη μοιράζετε στα φορμάκια (βγαίνουν περίπου 10-12) κι απλώνετε την επικάλυψη. Φυσικά ή μαρμελάδα είναι η εύκολη λύση ή ακόμα και ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα εποχής, που είναι έξοχη επιλογή.
Ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε (κανονικά ή light,) θα έχετε κι αντίστοιχη αύξηση ή μείωση θερμίδων. Και οι δύο εκδοχές πάντως είναι πολύ γευστικές, σας το υπόσχομαι!
Καλή επιτυχία!
(Χρήστος)
Πιέζετε τη ζύμη με την παλάμη σας δυνατά, να καλύψει τη βάση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 °C για 10 λεπτά. Αφήνετε τη βάση να κρυώσει.
Χτυπάτε με το μίξερ χειρός το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το λικέρ (αν χρησιμοποιήσετε), μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του τυριού που θα χρησιμοποιήσετε, σας ενημερώνω ότι:
Η ricotta είναι νόστιμη κι έχει μόνο 4-10% λιπαρά, έτσι η κρέμα θα έχει λίγες θερμίδες. Το mascarpone είναι πολύ νόστιμο κι ιδανικό τυρί για γλυκά αλλά έχει 25-30% λιπαρά, οπότε το θερμιδικό αποτέλεσμα θα είναι ψηλότερο. Και στις δύο πάντως περιπτώσεις το γευστικό αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο.
Στρώνετε την κρέμα πάνω στη βάση, που έχει ήδη παγώσει καλά.
Για την επικάλυψη τέλος, απλώνετε πάνω στην κρέμα τα βύσσινα. Δένετε το χυμό της κομπόστας με το πατατάλευρο, που δίνει τελική υφή ζελέ, ως εξής:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το χυμό. Διαλύετε το πατατάλευρο σε λίγο κρύο νερό, προσθέτετε στην κατσαρόλα κι ανακατεύετε μέχρι να πήξει.
Αν χρησιμοποιήστε ζελατίνη, πρώτα τη μουλιάζετε για 5-10 λεπτά σε κρύο νερό. Μετά προσθέτετε στο ζεσταμένο χυμό κι ανακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη.
Και στις δύο περιπτώσεις ο χυμός πρέπει να είναι ζεστός, αλλά όχι να βράζει.
Αφήνετε το ζελέ να παγώσει για λίγη ώρα και το απλώνετε πάνω στην κρέμα. Το ζελέ από πατατάλευρο πήζει αμέσως, οπότε θεωρώ ότι είναι πιο εύχρηστο.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως επικάλυψη μαρμελάδα βατόμουρο, βύσσινο, φράουλα, φραγκοστάφυλο (ή όποια άλλη γεύση προτιμάτε)
Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει (τουλάχιστον για 6 - 7 ώρες).
Ξεφορμάρετε μόνο όταν είναι να το σερβίρετε.
ΕΥΚΟΛΗ ΕΚΔΟΧΗ
(σε ατομικά αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσης)
Δεν ετοιμάζετε τάρτα με μαργαρίνη και μπισκότα. Απλά θρυμματίζετε ένα μπισκότο σε κάθε φορμάκι και το ραντίζετε με λίγο κονιάκ.
Ετοιμάζετε την κρέμα όπως στην κανονική συνταγή. Τη μοιράζετε στα φορμάκια (βγαίνουν περίπου 10-12) κι απλώνετε την επικάλυψη. Φυσικά ή μαρμελάδα είναι η εύκολη λύση ή ακόμα και ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα εποχής, που είναι έξοχη επιλογή.
Ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε (κανονικά ή light,) θα έχετε κι αντίστοιχη αύξηση ή μείωση θερμίδων. Και οι δύο εκδοχές πάντως είναι πολύ γευστικές, σας το υπόσχομαι!
Καλή επιτυχία!
(Χρήστος)
To γλυκό θεικό Λουλίτσα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τον γιό σου και αγαπημένο μου φίλο
Χρίστο τι να πω?
Πολυτάλαντος και πεντανόστιμος!!!!!!!!
Και λίγα λέω.
Σας φιλώ και τους δυό.
Περσεφόνη.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Θ Ε Ι Κ Ο ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΠ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ. ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΟΣΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμα κατατεθέν του Χρήστου το γλυκό αυτό. Έχει ολίγον τι από το χαρακτήρα του. Οπότε φτιάξτε και φάγετε!
ΑπάντησηΔιαγραφή