Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Μηλόπιτα






























Υ λ ι κ ά :

Για τη ζύμη:
  • ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πακέτο ΒΙΤΑΜ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αβγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ


Για τη γέμιση:
  • 4 μήλα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα



Ε κ τ έ λ ε σ η :

Ζυμώνουμε το αλεύρι μαζί με το ΒΙΤΑΜ, τα αβγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το κονιάκ. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί  για μια 1 ώρα.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δυο. Ανοίγουμε το κάτω φύλλο φροντίζοντας να είναι μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού (26 cm) κι απλώνουμε σηκώνοντας τις άκρες στα τοιχώματα του ταψιού, όπως κάνουμε σε μια τάρτα.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλλα. Πασπαλίζουμε με 4 κουταλιές ζάχαρη+κανέλλα το κάτω φύλλο, από πάνω τοπποθετούμε μια στρώση μήλα, μετά πάλι ζάχαρη+κανέλλα, μια στρώση ακόμα μήλα και στο τέλος την υπόλοιπη ζάχαρη+κανέλλα. 
(Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση χοντροκομμένη καρυδόψιχα).
Βάζουμε το πάνω φύλλο, που φροντίζουμε να έχει ακριβώς το μέγεθος της περιμέτρου του ταψιού, κι ενώνουμε τα φύλλα πατώντας με τα δάκτυλα.
Χαράζουμε απαλά τη μηλόπιτα, σταυρωτά, σε κομμάτια μεγέθους της προτίμησής μας, χωρίς να τρυπήσουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε για μια ώρα στους 170 ° C, μέχρι να πάρει η μηλόπιτα βαθύ χρυσαφί χρώμα.

Ένα πολύ νόστιμο γλύκισμα με το φρούτο της εποχής, εύκολο στην παρασκευή, αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους!
Καλή επιτυχία! Καλό χειμώνα!


3 σχόλια:

  1. πω πω ωραιο γλυκο και της εποχης. Λουλιτσα τι μηλα θα βαλουμε πρασινα κοκκινα η κιτρινα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαρτάται από την ομάδα σου. Εσύ βάλε κόκκινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πειναλάκι, σοβαρά τώρα: τα κόκκινα είναι τα καλύτερα. Να κοιτάξεις όμως να είναι και μαλακά.
    Τα πράσινα είναι ξινά και σκληρά. Επομένως η ποικιλία στάρκιν είναι ιδεώδης αλλά μπορείς να βάλεις και τζόνα ή φούτζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή