Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Σουπιές κοκκινιστές















Υλικά:

• 1 κιλό σουπιές
• 4 κρεμμύδια ξερά
• 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 1/2  φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
• 1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη
• 1 κουταλιά κοφτή ντοματοπελτέ
• ελάχιστο αλάτι
• πιπέρι



Εκτέλεση:

Αν πάρουμε φρέσκες ακαθάριστες σουπιές, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το κόκκαλο της ράχης, την πέτσα, τα εντόσθια και το μελάνι (αν δεν θέλουμε να γίνει το φαγητό πολύ σκούρο). Διαφορετικά, φυλάμε λίγο μελάνι, για να το προσθέσουμε στο φαγητό. Δίνει ιδιαίτερη γεύση.
Αν τις πάρουμε καθαρισμένες (συσκευασμένες ή μη), απλά τις κόβουμε σε ροδέλες πλάτους 2 εκατοστών (ή όσο πλατιές προτιμάμε).
Τρίβουμε τα κρεμμύδια στο χοντρό του τρίφτη ή στο μούλτι.
Το ίδιο κάνουμε και με τις ντομάτες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές, τα κρεμμύδια, το αλάτι και το πιπέρι, χωρίς λάδι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε και το κρασί και μειώνουμε την ένταση της εστίας στο 1 .
Οι σουπιές από μόνες τους θα βγάλουν αρκετά υγρά. Αν χρειαστεί πάντως στη διάρκεια του βρασίματος, προσθέτουμε λίγο νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40-45 λεπτά, μέχρι να πιούνε το ζουμί τους.
Στο τέλος προσθέτουμε το λάδι, την ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη κι ολοκληρώνουμε το βράσιμο για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να φύγουν τα υγρά της ντομάτας και να πήξει η σάλτσα.

Νηστίσιμο, πεντανόστιμο πιάτο!
Πιο ελαφρύ από το αντίστοιχο με διάφορα φρέσκα μυρωδικά και σπανάκι, που σας έχω ήδη δώσει. 
Και όπως σας έχω πει, μπορείτε να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο και καλαμαράκια.

Καλή επιτυχία!
Καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου