Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Μαγειρίτσα με μανιτάρια


















Μια συνταγή του γιου μου Χρήστου, που μου αρέσει πολύ! 
Να μην πω, ότι την προτιμώ από την παραδοσιακή μαγειρίτσα, που εγώ φτιάχνω.



Υλικά:

  • 1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους
  • 1/2 κιλό μανιτάρια πορτομπέλο 
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • (προαιρετικά) 1 ματσάκι μυρώνια και 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ
  • 2 λίτρα νερό 
  • 2 αβγά
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο βούτυρο αγελαδινό (λούρπακ ή Κερκύρας)
  • 1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε πολύ μικρά κομματάκια. 
Μπορούμε εναλλακτικά να τα τεμαχίσουμε στο μούλτι, λίγα λίγα όμως, για να ελέγχουμε το μέγεθος κοπής, μην πολτοποιηθούν.
Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα μανιτάρια, χωριστά τα πλευρώτους από τα πορτομπέλο (προτιμώ τα πορτομπέλο από τα λαζαρίνια, γιατί  θεωρώ ότι η γεύση τους είναι ασύγκριτη). Αλατοπιπερώνουμε. Αφού εξατμιστούν τα υγρά τους, προσθέτουμε λίγο βούτυρο (ή εναλλακτικά μαργαρίνη) και τα γυρίζουμε μερικές φορές, μόνο για να πάρουν άρωμα και να μελώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε ελαφρά όλα μαζί.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα, ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο (και τα υπόλοιπα φρέσκα μυρωδικά, αν αποφασίσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε).

Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν, σαν απαλή μαρέγκα. Προσθέτουμε και τους κρόκους και το χυμό από 2 λεμόνια, ή και λιγότερο, αν δεν θέλουμε την μαγειρίτσα μας πολύ ξινή.
Ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη, προσθέτουμε σιγά σιγά  3-4 κουτάλες ζεστό (Προσοχή: όχι καυτό!) ζουμί από την μαγειρίτσα, για να έλθει στην ίδια θερμοκρασία το αβγολέμονο σταδιακά και να μην κόψει. Στη συνέχεια το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, την κουνάμε από τα χερούλια, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κουτάλα, να πάει το αβγολέμονο παντού. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε την μαγειρίτσα να πάρει μια μόνο βράση.  Θα την δούμε να δένει αμέσως. 
Έτοιμη για σερβίρισμα! 


Πολύ εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή, για χορτοφάγους και όχι μόνο!
Ελαφριά στο στομάχι, με φινετσάτη γεύση, σχεδόν καθόλου χοληστερίνη κι ελάχιστες θερμίδες!
Καλό Πάσχα!


2 σχόλια:

  1. Μμμμ...υπεροχη δειχνει..θα την δοκιμασω..καλη σου μερα Λουλα,κι ευχαριστουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γωγούλα, να είσαι καλά!
    Ελπίζω να σου αρέσει.
    Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή