Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Γαριδοπίλαφο



Υλικά:

  • 1 κιλό γαρίδες
  • 1 ½ φλιτζάνια τσαγιού ρύζι
  • 3 ½ φλιτζάνια νερό
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή επιφάνεια του τρίφτη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι βότκα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσσα του σκόρδου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
  • λίγο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες ωμές. Αφαιρούμε με μια οδοντογλυφίδα το εντεράκι τους.
Τα κεφάλια και τα κελύφη τα βράζουμε με  3 ½ φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.











Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το ρύζι και το τριμμένο κρεμμύδι με το λάδι. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζωμό. Πάντα σε αναλογία ένα μέρος ρύζι προς δύο μέρη ζωμό/υγρό.
Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κάρυ και λίγο αλάτι και μειώνουμε την ένταση της εστίας στο 1.  Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να πιεί το ζουμί του. Όταν το κατεβάσουμε από την εστία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, να απορροφήσει τους ατμούς, κι από πάνω με το καπάκι.
Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές σούπας λάδι και σοτάρουμε τις γαρίδες με το σκόρδο. Πιπερώνουμε. Τις γυρίζουμε 2-3 φορές, ρίχνουμε τη βότκα κι αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά το πολύ για 5 λεπτά με το τηγάνι καλυμμένο με το καπάκι του, για να μην εξατμιστούν τα υγρά. Αν δούμε ότι χρειάζεται ενίσχυση σε ποσότητα η σάλτσα μας, ρίχνουμε λίγο από το ζωμό που μας έχει περισσέψει.

Φαγητό αριστούργημα και πολύ εύκολο στην προετοιμασία!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Καλή Σαρακοστή!


Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

Σουπιές κοκκινιστές















Υλικά:

• 1 κιλό σουπιές
• 4 κρεμμύδια ξερά
• 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 1/2  φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
• 1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη
• 1 κουταλιά κοφτή ντοματοπελτέ
• ελάχιστο αλάτι
• πιπέρι



Εκτέλεση:

Αν πάρουμε φρέσκες ακαθάριστες σουπιές, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το κόκκαλο της ράχης, την πέτσα, τα εντόσθια και το μελάνι (αν δεν θέλουμε να γίνει το φαγητό πολύ σκούρο). Διαφορετικά, φυλάμε λίγο μελάνι, για να το προσθέσουμε στο φαγητό. Δίνει ιδιαίτερη γεύση.
Αν τις πάρουμε καθαρισμένες (συσκευασμένες ή μη), απλά τις κόβουμε σε ροδέλες πλάτους 2 εκατοστών (ή όσο πλατιές προτιμάμε).
Τρίβουμε τα κρεμμύδια στο χοντρό του τρίφτη ή στο μούλτι.
Το ίδιο κάνουμε και με τις ντομάτες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές, τα κρεμμύδια, το αλάτι και το πιπέρι, χωρίς λάδι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε και το κρασί και μειώνουμε την ένταση της εστίας στο 1 .
Οι σουπιές από μόνες τους θα βγάλουν αρκετά υγρά. Αν χρειαστεί πάντως στη διάρκεια του βρασίματος, προσθέτουμε λίγο νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40-45 λεπτά, μέχρι να πιούνε το ζουμί τους.
Στο τέλος προσθέτουμε το λάδι, την ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη κι ολοκληρώνουμε το βράσιμο για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να φύγουν τα υγρά της ντομάτας και να πήξει η σάλτσα.

Νηστίσιμο, πεντανόστιμο πιάτο!
Πιο ελαφρύ από το αντίστοιχο με διάφορα φρέσκα μυρωδικά και σπανάκι, που σας έχω ήδη δώσει. 
Και όπως σας έχω πει, μπορείτε να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο και καλαμαράκια.

Καλή επιτυχία!
Καλή Σαρακοστή!