Υλικά:
• 12-15 κομμάτια λαζάνια άσπρα ή πράσινα (με σπανάκι)
• 1 κιλό σπανάκι
• 2 φλιτζάνια του τσαγιού διάφορα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα
(άνηθο, μαϊντανό, καυκαλήθρες, μυρώνια)
• 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
• 2 φλιτζάνια τσαγιού τυρί ρεγκάτο τριμμένο
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• ½ ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
• 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
• αλάτι
• πιπέρι
Για την κρέμα τυριού:
• ½ λίτρο γάλα
• 4 κουταλιές σούπας αλεύρι
• 5 κουταλιές σούπας λάδι
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ρεγκάτο τριμμένο
• πιπέρι
• μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το σπανάκι, το στεγνώνουμε και το ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα το σοτάρουμε μαζί με τα μυρωδικά σε λίγο λάδι, να μαραθούν λιγάκι. (Αν δεν βρούμε καυκαλήθρες και μυρώνια, ή δεν μας αρέσουν, χρησιμοποιούμε μόνο άνηθο και μαϊντανό). Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σοτάρουμε χωριστά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο σπανάκι.
Τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό του τρίφτη και βράζουμε με ελάχιστο λάδι, προσθέτοντας και τη ζάχαρη και το βασιλικό. Για να μην αφήσει η σάλτσα πολλά υγρά στα λαζάνια, προσθέτουμε και ένα κουταλάκι κορν φλάουρ, που έχουμε αραιώσει σε λίγο κρύο νερό και τη δένουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο και, όταν κρυώσει λίγο, προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί κι ανακατεύουμε το μείγμα.
Στη συνέχεια βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα λαζάνια, προσθέτοντας και λίγες σταγόνες λάδι. Δεν τα βράζουμε πολύ. Ίσα για να μαλακώσουν λίγο. Σουρώνουμε, ξεβγάζουμε με κρύο νερό και ρίχνουμε και πάλι λίγο λάδι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Σ’ ένα πυρέξ, που έχουμε αλείψει ελαφρά τον πάτο και τα τοιχώματα με λάδι, στρώνουμε 4 λαζάνια (ή 5, ανάλογα με το μέγεθος του πυρέξ), μετά απλώνουμε μια στρώση σπανάκι, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί, στρώνουμε και πάλι λαζάνια, απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε και πάλι με τυρί, κατόπιν απλώνουμε την τελευταία στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο σπανάκι και το υπόλοιπο τυρί.
Τέλος καλύπτουμε όλη την επιφάνεια προσεκτικά με την κρέμα τυριού, βάζουμε και 5-6 μικρά κομματάκια μαργαρίνη διάσπαρτα επάνω, για να κάνει ωραία κρούστα η κρέμα τυριού και ψήνουμε στους 170°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η κρέμα.
Για ακόμα λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε τυρί με χαμηλά λιπαρά (ρεγκάτο λάιτ ή λογάδι, που είναι πολύ νόστιμο) και αποβουτυρωμένο γάλα.
Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, που περιέχει μπόλικο σπανάκι και μπορεί να δελεάσει και όσα παιδιά αποφεύγουν να τρώνε το πολύτιμο για την υγεία αυτό χορταρικό.
Καλή επιτυχία!
Σοτάρουμε χωριστά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο σπανάκι.
Τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό του τρίφτη και βράζουμε με ελάχιστο λάδι, προσθέτοντας και τη ζάχαρη και το βασιλικό. Για να μην αφήσει η σάλτσα πολλά υγρά στα λαζάνια, προσθέτουμε και ένα κουταλάκι κορν φλάουρ, που έχουμε αραιώσει σε λίγο κρύο νερό και τη δένουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο και, όταν κρυώσει λίγο, προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί κι ανακατεύουμε το μείγμα.
Στη συνέχεια βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα λαζάνια, προσθέτοντας και λίγες σταγόνες λάδι. Δεν τα βράζουμε πολύ. Ίσα για να μαλακώσουν λίγο. Σουρώνουμε, ξεβγάζουμε με κρύο νερό και ρίχνουμε και πάλι λίγο λάδι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Σ’ ένα πυρέξ, που έχουμε αλείψει ελαφρά τον πάτο και τα τοιχώματα με λάδι, στρώνουμε 4 λαζάνια (ή 5, ανάλογα με το μέγεθος του πυρέξ), μετά απλώνουμε μια στρώση σπανάκι, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί, στρώνουμε και πάλι λαζάνια, απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε και πάλι με τυρί, κατόπιν απλώνουμε την τελευταία στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο σπανάκι και το υπόλοιπο τυρί.
Τέλος καλύπτουμε όλη την επιφάνεια προσεκτικά με την κρέμα τυριού, βάζουμε και 5-6 μικρά κομματάκια μαργαρίνη διάσπαρτα επάνω, για να κάνει ωραία κρούστα η κρέμα τυριού και ψήνουμε στους 170°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η κρέμα.
Για ακόμα λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε τυρί με χαμηλά λιπαρά (ρεγκάτο λάιτ ή λογάδι, που είναι πολύ νόστιμο) και αποβουτυρωμένο γάλα.
Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, που περιέχει μπόλικο σπανάκι και μπορεί να δελεάσει και όσα παιδιά αποφεύγουν να τρώνε το πολύτιμο για την υγεία αυτό χορταρικό.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου