Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Σουπιές γιαχνί














Υλικά:

• 1 κιλό σουπιές
• 4 κρεμμύδια ξερά
• διάφορα μυρωδικά και χορταρικά:
  (σπανάκι, μαϊντανό, σέλινο, καυκαλήθρες,
  μυρώνια, άνηθο, μάραθο)
• 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες (κονκασέ)
• 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
• 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• ελάχιστο αλάτι
• πιπέρι


Εκτέλεση:


Αν πάρουμε φρέσκες ακαθάριστες σουπιές, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το κόκκαλο της ράχης, την πέτσα, τα εντόσθια και το μελάνι (αν δεν θέλουμε να γίνει το φαγητό πολύ σκούρο). Διαφορετικά, φυλάμε λίγο μελάνι, για να το προσθέσουμε στο φαγητό. Δίνει ιδιαίτερη γεύση.
Αν τις πάρουμε καθαρισμένες (συσκευασμένες ή μη), απλά τις κόβουμε σε ροδέλες πλάτους 2 εκατοστών (ή όσο πλατιές προτιμάμε).
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές, τα κρεμμύδια, το αλάτι και το πιπέρι, χωρίς λάδι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Οι σουπιές θα βγάλουν αρκετά υγρά. Κατεβάζουμε στη συνέχεια την ένταση στο 1 και σιγοβράζουμε, μέχρι να πιούνε το ζουμί τους.
Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά (το σπανάκι χοντροκομμένο) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Τα ανακατεύουμε λίγο, αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε το λάδι, την ντομάτα, το νερό και τη ζάχαρη.
(Προαιρετικά, αν θέλουμε περισσότερο άρωμα στο φαγητό μας, βάζουμε αντί για ένα φλιτζάνι νερό μόνο ½ φλιτζάνι και συμπληρώνουμε με ½ φλιτζάνι λευκό κρασί).
Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να φύγουν τα υγρά και να πήξει η σάλτσα.

Σαρακοστιανό πεντανόστιμο πιάτο!
Μπορείτε να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο και καλαμαράκια.

Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. μυρωνια και καυκαλιθρες ελεγε ο Κωνστανταρας οτι υπαρχουν στην Κατω Αχαια. μπορω να τα βρω και εδω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πειναλάκι, αν βγεις στους αγρούς ή τα άκτιστα οικόπεδα της γειτονιάς σου, ίσως και να βρεις, απλά θα είναι μάλλον κατουρημένα από διάφορα οικόσιτα κι αδέσποτα σκυλαρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή