Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τσουρέκια
















Υλικά:
(για 3 τσουρέκια)

• 1 κιλό αλεύρι σκληρό
• 1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
• 150 γρ. βούτυρο
• 3 αβγά
• 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
• 80 γρ. φρέσκια μαγιά
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
• 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα σε σκόνη
• ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την επάλειψη των τσουρεκιών:
• 1 αβγό


Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη, τα αβγά και το βούτυρο.
Σε ένα μπολ διαλύουμε στο ζεσταμένο γάλα τη μαγιά, προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε τον χυλό αυτό να φουσκώσει, στους 30°C στο φούρνο για περίπου μισή ώρα, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη.
Στη συνέχεια τον ρίχνουμε στο μείγμα της ζάχαρης, των αβγών και του βουτύρου.
Έχουμε ήδη κοπανίσει νωρίτερα στο γουδί τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλάει στα τοιχώματα. Το ίδιο κάνουμε και με το μαχλέπι.
Τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Κατόπιν ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι (όσο πάρει) και ζυμώνουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 30°C και βάζουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου δύο ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Στη συνέχεια την ξαναζυμώνουμε, την αφήνουμε και πάλι στον ελαφρά θερμό φούρνο μέχρι να ξαναφουσκώσει καλά και τέλος την πλάθουμε σε κοτσίδες ή σε σχέδιο της αρεσκείας μας.
Τοποθετούμε τα τσουρέκια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν.
Αλείφουμε ελαφρά με τον κρόκο ενός αβγού, που έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15-20 το πολύ λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα, χωρίς να χάσουν την υγρασία τους. Έτσι θα κάνουν ίνες καθώς θα τα κόβουμε και θα είναι αφράτα, χωρίς να στεγνώσουν και να μοιάζουν με ψωμί.
Για να διατηρηθούν φρέσκα για πολλές μέρες, τυλίξτε τα με διαφανή μεμβράνη μόλις κρυώσουν καλά. Μπορείτε ακόμα να τα διατηρήσετε και στην κατάψυξη, έτσι τυλιγμένα. Όταν είναι να φαγωθούν, απλά αποψύξτε τα και θα είναι σαν να τα φτιάξατε εκείνη τη στιγμή.

Αφιερωμένη η συνταγή στο Πειναλάκι, που τη ζήτησε.

Καλή επιτυχία και μη φοβάστε να προσπαθήσετε, παρά τον κόπο της προετοιμασίας! 
Θα αποζημιωθείτε από τη γεύση...

Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία κι αγάπη!



2 σχόλια:

  1. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω, αν αγοράσει κάποιος τον κύβο νωπής μαγιάς του εμπορίου το βάρος του είναι 25γρ, συνεπώς οι δύο κύβοι είναι 50 γρ. Τελικά πόσα γρ νωπή μαγιά θα βάλλουμε για να εκτελέσουμε σωστά τη σνταγή 50 γρ ή 84γρ? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα, από παραδρομή ή δική μου λανθασμένη πληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη συσκευασμένη νωπή μαγιά, έγραψα δυο κύβους. Ανατρέχοντας στις χειρόγραφες συνταγές της μητέρας μου Λούλας Στασινοπούλου, είδα ότι για ένα κιλό αλεύρι χρησιμοποιούσε 80 γρ. νωπή μαγιά χύμα, που προμηθευόταν από το φούρνο της γειτονιάς. Θα κάνω και τη σχετική διόρθωση στη συνταγή.
      Χρήστος Στασινόπουλος

      Διαγραφή