Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Τραχανοκολοκυθόπιτα















Υλικά:

  • 1 κιλό κολοκύθα κόκκινη (ή, αν δεν είναι η εποχή της, ίδια ποσότητα κολοκυθάκια)
  • 1 μεγάλο ποτήρι του νερού τραχανά
  • 1 μεγάλο ποτήρι του νερού γάλα (ή και λίγο παραπάνω)
  • 250 γρ. φέτα σκληρή 
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κολοκυθάκια. Η κολοκύθα είναι γλυκιά από μόνη της)
  • 4 αβγά
  • λίγο αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
  • πιπέρι (όσο τραβάει η όρεξή σας)
  • λίγο δυόσμο (σε όσους δεν αρέσει το άρωμά του, ας τον παραλείψουν)



Εκτέλεση:

Τρίβουμε την κολοκύθα ή τα κολοκυθάκια στο χοντρό του τρίφτη (του κρεμμυδιού). 
Στη συνέχεια στίβουμε καλά να φύγουν τα υγρά.
Μουλιάζουμε τον τραχανά στο γάλα, μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει.
Σε ένα μεγάλο μπώλ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τα αβγά, προσθέτουμε τη φέτα, που έχουμε χοντροτρίψει με τα χέρια, κι όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε καλά το χυλό.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σ' ένα ταψί διαμέτρου 38 εκ., που έχουμε λαδώσει και πασπαλίσει με λίγο ψιλό σιμιγδάλι (ή απλά έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί). Το ταψί πρέπει να είναι μεγάλο, για να γίνει λεπτή και τραγανή η πίτα.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180º C περίπου για 30-40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Παραδοσιακή πίτα, "ξυπόλυτη" (χωρίς φύλλο), πανεύκολη και πεντανόστιμη!
Μου την είχε μάθει η αξέχαστη φίλη μου Παναγιού και μου θυμίζει πάντα γεύσεις καμωμένες από τα χεράκια της μάνας μου... Γεύσεις γνήσιες, χωριάτικες!
Καλή επιτυχία (εξασφαλισμένη) και καλή όρεξη!

2 σχόλια:

  1. την έφαγα σήμερα απ τα χεράκια του γιου σου και ήταν πεντανοστιμη σαν την δικιά σου Λουλίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα ξανά στην συνταγουλα σου μου πέτυχε την ξαναφιαχνω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή