Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Λαζάνια με μανιτάρια και κιμά



Υλικά:
  • 12-15 κομμάτια λαζάνια άσπρα ή πράσινα (με σπανάκι)
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 
  • 1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια (απρομανίταρα ή πορτομπέλο)
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού γραβιέρα ή έμενταλ τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτηράκι κρασί λευκό ή κόκκινο
  • λίγο ξερό βασιλικό (προαιρετικά)
  • αλάτι  
  • πιπέρι


Για τη μπεσαμέλ:

  • ½ λίτρο γάλα
  • 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 3 αβγά
  • 4 κουταλιές σούπας λάδι
  • 3-4 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
  • λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με ελάχιστο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να φύγουν τα υγρά τους.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο λάδι τα τριμμένα κρεμμύδια με τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο ή περασμένο από την πρέσα του σκόρδου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Σβήνουμε με το κρασί. 
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον βασιλικό (προαιρετικά) κι αφήνουμε τα υλικά μας να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να δέσει η σάλτσα.
Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε και τα σοταρισμένα μανιτάρια κι ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα λαζάνια, προσθέτοντας λίγες σταγόνες λάδι. Δεν τα βράζουμε πολύ. Ίσα να μαλακώσουν λίγο, περίπου 3 λεπτά. Σουρώνουμε, ξεβγάζουμε με κρύο νερό και ρίχνουμε και πάλι λίγο λάδι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.


Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε και την παρμεζάνα (κρατώντας λίγη για το πασπάλισμα), το μοσχοκάρυδο κι ανακατεύουμε καλά. Όταν κρυώσει η κρέμα, ρίχνουμε και τους κρόκους από τα αβγά κι ανακατεύουμε. 
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια τσιμπιά αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε στην κρέμα τη μαρέγκα κουταλιά κουταλιά και την ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ομογενοποιηθεί όμως το μείγμα. Το ζητούμενο πάντα είναι να μένει η μαρέγκα σε σβώλους μέσα στη μπεσαμέλ. Έτσι θα μας γίνει αφρός, όταν ψηθεί.


Σ’ ένα πυρέξ, που έχουμε αλείψει ελαφρά με λίγο λάδι, στρώνουμε 4 λαζάνια (ή 5, ανάλογα με το μέγεθος του πυρέξ), μετά απλώνουμε μια στρώση κιμά με μανιτάρια, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί, καρυκεύουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, στρώνουμε μια ακόμα στρώση λαζάνια, απλώνουμε κιμά με μανιτάρια, πάλι τυρί και πιπέρι κι ολοκληρώνουμε με τα τελευταία λαζάνια. 
Καλύπτουμε προσεκτικά όλη την επιφάνεια με τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και λίγο ακόμα μοσχοκάρυδο και ρίχνουμε διάσπαρτα έξι κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.
Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα η μπεσαμέλ.

Νοστιμότατο φαγητό, λίγο κουραστικό στην προετοιμασία, όμως αποζημιώνει η θαυμάσια γεύση! 
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου