Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Cheesecake σοκολάτα

















Υλικά:


 Για τη βάση-παντεσπάνι:

  • 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 ποτήρι νερού ξεφλουδισμένη, καβουρδισμένη και χοντροτριμμμένη αμυγδαλόψιχα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη  
  • 1/2 ποτήρι νερό
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ηλιέλαιο 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ μπράντι 
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο 
  • μια πρέζα αλάτι

     Για την κρέμα:
  • 2 κεσέδες των 250 γρ. ricotta
  •  3 με 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε να γίνει η κρέμα
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ μπράντι, Αμαρέττο ή κόκκινο Grand Marnier

     Για την επικάλυψη: 
  • 100 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα φρέσκο

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη όλα τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά, εκτός της αμυγδαλόψιχας, κι ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Τέλος ρίχνουμε και την αμυγδαλόψιχα κι αναμειγνύουμε ελαφρά.
Βάζουμε το μείγμα πάνω σε χαρτί ψησίματος σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 24-26 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε το παντεσπάνι μέσα στο ταψάκι.

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός πρώτα την ricotta με την άχνη ζάχαρη καλά. Μετά προσθέτουμε και το κακάο λίγο-λίγο και το μπράντι, εξακολουθώντας το χτύπημα. Το Αμαρέττο ταιριάζει θαυμάσια με τη μαύρη σοκολάτα, όπως άλλωστε και το πορτοκαλένιο Grand Marnier.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι.

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα, με τη μαργαρίνη και το γάλα, απλώνουμε την επικάλυψη πάνω στο cheese cake και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει τουλάχιστον για μια ώρα πριν το σερβίρουμε.

Επειδή δεν χρησιμοποιούμε αβγά, μαργαρίνη και τυρί με υψηλά λιπαρά, το γλυκό αυτό δεν επιβαρύνει την χοληστερίνη ούτε έχει πολλές θερμίδες. Η γεύση του όμως είναι πλούσια, πολύ νόστιμη κι η υφή του εξαιρετική!


Καλή επιτυχία! 
(Χρήστος) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου