Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Δίπλες



Υλικά:

Για τη ζύμη:
  • 4 αβγά
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • όσο αλεύρι πάρει

Για το σιρόπι:
  • 1 ποτήρι μέλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • μια φλούδα πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα:
  • τριμμένη καρυδόψιχα
  • κανέλλα


Εκτέλεση:

Σε ένα δοχείο ζυμώνουμε όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλα. Κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια 13 x 16 εκατοστά περίπου.
Τηγανίζουμε, χρησιμοποιώντας ηλιέλαιο που έχει ελαφριά γεύση, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν οι δίπλες μας χρυσαφί χρώμα. Ενόσω τηγανίζονται, τις τυλίγουμε με τη βοήθεια δυο πιρουνιών. Αυτή είναι και η μόνη τους μικρή δυσκολία.
Βέβαια, αν θεωρείτε ότι αυτό είναι κουραστικό, μπορείτε να τις κάνετε φιογκάκια ή απλά παραλληλόγραμμα, κόβοντας όμως το φύλλο σε μικρότερου μεγέθους κομμάτια.
Όταν τις βγάζουμε από το τηγάνι, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το λάδι.
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση μόνο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Τοποθετούμε τις δίπλες σε μεγάλη πιατέλα ή δίσκο, περιχύνουμε με σιρόπι και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και κανέλλα.

Ένα παραδοσιακό γλυκό που αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους.
Η μητέρα μου στο χωριό τις έφτιαχνε για τα Χριστούγεννα μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Εγώ και τ' αδέλφια μου κάναμε σαν τρελλά!
Μια γλυκιά, πολύ πολύ μακρινή, παιδική ανάμνηση…

Καλές Γιορτές με υγεία κι αγάπη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου