Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιέδες









Υλικά:
  • 1 κιλό βούτυρο αιγοπρόβειο φρέσκο
  • 1 ½ κιλό αλεύρι ΑΛΑΤΙΝΗ κοσκινισμένο
  • ½ κιλό αμυγδαλόψιχα ξασπρισμένη, κομμένη σε χοντρά κομματάκια με το μαχαίρι
  • 4 κουταλιές οινόπνευμα
  • 4 κουταλιές σταχτόνερο (αν έχετε)
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

Για το πασπάλισμα:
  • ανθόνερο
  • 5 πακέτα ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση:

Καβουρδίζουμε τα ξεφλουδισμένα και κομμένα αμύγδαλα στο φούρνο να πάρουν βαθύ χρώμα.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο, που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, και τις 4 κουταλιές ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Μετά βάζουμε τα αμύγδαλα, το οινόπνευμα, το σταχτόνερο κι ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε αλεύρι σιγά σιγά, όσο πάρει, και ζυμώνουμε μέχρι να μας γίνει μια ζύμη αφράτη, όχι σαν ζυμάρι ψωμιού.
Πλάθουμε στα σχήματα που επιθυμούμε, με τα χέρια ή με φορμάκια-τσέρκια,  και ψήνουμε πάνω σε λαδόκολλα στους 180 ° C για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα.
Ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Τις συνταγές για τα μελομακάρονα και τη βασιλόπιτα θα τα βρείτε στις αναρτήσεις του Ιανουαρίου 2010.
Αυτό που έλειπε ήταν οι κουραμπιέδες. Μαζί με τις δίπλες, που πρόσφατα σας έδωσα, έχετε το πλήρες σετ γλυκών για τα Χριστούγεννα.

Καλή επιτυχία! Καλές Γιορτές!
Σας εύχομαι υγεία, αγάπη, δύναμη κι υπομονή για τη δύσκολη χρονιά που έρχεται...


3 σχόλια:

  1. Γιατι βαζουμε οινοπνευμα στους κουραμπιεδες??!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το οινόπνευμα τους κάνει αφράτους. Έτσι τους έφτιαχνε η μητέρα μου κι ακολουθώ τη δική της συνταγή. Δεν βάζω ούτε σόδα ούτε baking powder. Πολλοί βάζουν κονιάκ (ή κάποιο λικέρ), που τους δίνει κι ένα ιδιαίτερο άρωμα. Εγώ προτιμώ να αρωματίζονται μόνο από το πολύ καλής ποιότητας βούτυρο και το ανθόνερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φέτος αποφάσισα για πρωτη φορά στη ζωη μου να φιάξω τα Χριστούγεννα κουραμπιέδες. Που αλλού θα ήμουν ασφαλέστερη για να τους πετύχω; μονο στο δικο σου Ιστολόγιο Λουλίτσα μου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή