Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Ατζέμ πιλάφι με μοσχάρι

Υλικά:
(για 4-5 άτομα)

  • 1 κιλό μοσχάρι (νουά ή σπάλα)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ποτήρι νερό
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • αλάτι
  • πιπέρι

  • 1 ποτήρι του νερού ρύζι καρολίνα (ή νυχάκι, αν θέλετε το πιλάφι πιο σπυρωτό)
  • 1 μεγάλο ποτήρι νερό

  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος


Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε μικρές μερίδες. Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό του τρίφτη ή πολτοποιούμε στο μούλτι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρέας, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε  και αφήνουμε να σωταριστούν καλά.  Σβήνουμε με ένα ποτηράκι κόκκινο  κρασί. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα. Μετά προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, ένα ξυλάκι κανέλλας κι αφήνουμε το φαγητό να βράσει  για μισή ώρα ακόμα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Βγάζουμε από την κατσαρόλα το κρέας. Μετράμε το ζουμί και προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε η αναλογία ρυζιού/νερού να είναι ένα προς δυο. Ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Μετά προσθέτουμε και το κρέας και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο κι αφού κάψει καλά, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ή ακόμα καλύτερα πάνω στο φαγητό, όταν το έχουμε ήδη σερβίρει σε μια μεγάλη πιατέλα.

Παραδοσιακό, νοστιμότατο φαγητό από την Πόλη.
Γίνεται και με αρνάκι, για εκείνους που τους αρέσει το ιδιαίτερό του άρωμα κι η γεύση (...και η αυξημένη χοληστερίνη), αλλά πρέπει να πάρετε μπούτι, για να είναι καθαρό ψαχνό χωρίς κόκκαλα. 

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου