Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Μπρόκολο γκρατέν




























Υλικά:

  • 1 μεγάλο μπρόκολο 
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη
  • πιπέρι


Για τη μπεσαμέλ:

  • ½ λίτρο γάλα
  • 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 3 αβγά
  • 4 κουταλιές σούπας λάδι
  • λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το μπρόκολο. Χωρίζουμε σε μπουκετάκια και μέσα σε  μια πλατιά κατσαρόλα με λίγο αλατισμένο νερό (περίπου δυο δάχτυλα) τα βράζουμε, τοποθετώντας τα με τα κοτσανάκια προς τα κάτω, για λιγότερο από 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, αλλά να κρατάνε. Σουρώνουμε κι αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Ετοιμάζουμε μετά τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν κρυώσει, ρίχνουμε τους κρόκους από τα αβγά, προσθέτουμε και λίγο τριμμένο τυρί, μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Τα ασπράδια τα χτυπάμε με μια τσιμπιά αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε στην κρέμα τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ομογενοποιηθεί όμως το μείγμα. Το ζητούμενο πάντα είναι να μένει η μαρέγκα σε σβώλους μέσα στη μπεσαμέλ. Έτσι θα μας γίνει αφρός, όταν ψηθεί.
Σε ένα ελαφρά λαδωμένο πυρέξ τοποθετούμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου, από πάνω στρώνουμε το τριμμένο τυρί (το οποίο μπορεί να είναι επίσης συνδυασμός ρεγκάτο μισό-μισό με ένταμ, ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας)  και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα (ή παρμεζάνα, αν έχουμε) και λίγο μοσχοκάρυδο και ρίχνουμε διάσπαρτα έξι κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.
Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα η μπεσαμέλ.

Το μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο κι υγιεινό λαχανικό του χειμώνα.
Το φαγητό αυτό είναι πολύ νόστιμο και φίνο στη γεύση! Είναι παράλληλα κι ένας έξυπνος τρόπος να κάνουμε τα πιτσιρίκια να φάνε μπρόκολο.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!




1 σχόλιο:

  1. ΛΟΥΛΙΤΣΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
    ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΡΑΙΟΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΚΕΚ.
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή