Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και κιμά


















Υλικά:

Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 250 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • πιπέρι, όσο προτιμάτε

Για το τύλιγμα:
  • 250 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα


Για το βράσιμο:
  • 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο φρέσκο
  • 2 μεγάλα ποτήρια νερό



Για το αβγολέμονο:
  • 2 αβγά
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλεύρι


Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης, σε ένα απαλό μείγμα.

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 3-4 λεπτά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε κρύο νερό. Τα σουρώνουμε καλά και γεμίζουμε τα ντολμαδάκια μας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα τοποθετούμε σφιχτά το ένα πλάι στο άλλο, γύρω γύρω.
Βάζουμε από πάνω τη μαργαρίνη κι ένα πιάτο να τα καλύπτει. Προσθέτουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και λίγο ακόμα αλάτι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο 1 και μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε άλλο ένα ποτήρι νερό. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα ακόμα. Συνολικά ο χρόνος βρασίματος είναι 45 λεπτά.

Σουρώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ζουμί από τα ντολμαδάκια.
Λυώνουμε σε ένα ποτηράκι το αλεύρι με λίγο νερό και το προσθέτουμε στο ζουμί, όπως και το χυμό από ένα λεμόνι.
Χτυπάμε και τα αβγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
Βάζουμε την κατσαρολίτσα σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Κρατάμε την σάλτσα μας ξεχωριστά, δεν τη ρίχνουμε στη μεγάλη κατσαρόλα με τα ντολμαδάκια, ώστε ο καθένας να βάζει στο πιάτο του την ποσότητα που θέλει, κατά το σερβίρισμα.

Υπέροχο, μπελαλίδικο (κυρίως όσον αφορά στο τύλιγμα, αν κανείς φτιάχνει τα ντολμαδάκια μικρά, όπως τα προτιμώ εγώ, κι όχι σαν γρόνθους) φαγητό! Ο Ωνάσης τα προτιμούσε σκέτα, μόνο με λεμόνι, και πολύ μικρά, ως σνακ για το ουίσκι του. Έχω εξασκηθεί στο τύλιγμα...

Καλή επιτυχία! Καλή όρεξη!

2 σχόλια:

  1. Σλουρπ!!! μου τρεχουν τα σαλια μου...νοστιμοτατα!!!Μπραβο λουλα γεια στα χερια σου,τελεια τα εκανες..καλο απογευμα να εχεις και καλη εβδομαδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γωγούλα, καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Και φυσικά: καλό καλοκαίρι με υγεία, χαμόγελο και δύναμη! Και πάντα με κέφι και φαντασία στην κουζίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή