Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Cheesecake Baileys

















Υλικά:

Για τη βάση-τάρτα:
• 1 πακέτο (250 γρ.) μπισκότα Digestives light χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
    • 120 γραμ. μαργαρίνη (ή Βecel, κανονικό ή light)

   Για την κρέμα:
   • 2 κεσέδες των 250 γρ. τυρί κρέμα ricotta
   • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα με 1,5% λιπαρά
   • 3 με 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη (ή υποκατάστατο ζάχαρης) 
   • 4 φύλλα ζελατίνης
   • ένα σφηνάκι Baileys

   Για την επικάλυψη: 
   • 1 κουβερτούρα 


Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ αφήνετε για λίγη ώρα τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, να μαλακώσει. Θρυμματίζετε στο μούλτι τα μπισκότα, τα προσθέτετε στο μπολ και δουλεύετε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνουν σαν τρίμματα ζύμης. Τοποθετείτε σε φόρμα 20,5 εκ. με αφαιρούμενο στεφάνι. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα απλό ταψάκι, στο οποίο θα φροντίστε να βάλετε λαδόκολλα, που να εξέχει από τα τοιχώματα, για να μπορέσετε να αφαιρέσετε εύκολα το cheese cake, όταν θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Πιέζετε τη ζύμη με την παλάμη σας δυνατά, να καλύψει τη βάση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 °C για 10 λεπτά. Αφήνετε τη βάση να κρυώσει.

Χτυπάτε με το μίξερ χειρός τη ricotta και τη ζάχαρη καλά και στο τέλος προσθέτετε το Baileys.
Μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνης για 5-7 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα και ρίχνετε μέσα τα φύλλα ζελατίνης, αφού πρώτα τα στύψετε καλά. Ανακατεύετε λίγο μέχρι να λιώσουν κι αποσύρετε το γάλα από τη φωτιά. 
Αφού κρυώσει λίγο, το ρίχνετε μέσα στην κρέμα και χτυπάτε πάλι με το μίξερ να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Επειδή σ΄αυτή τη φάση θα είναι υδαρές, το βάζετε για καμιά ώρα στο ψυγείο, να πήξει ελαφρά και μετά απλώνετε την κρέμα πάνω στη βάση, που έχει ήδη παγώσει καλά.

Για επικάλυψη τέλος, τρίβετε στο χοντρό τρίφτη κουβερτούρα.

Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει (τουλάχιστον για 6 - 7 ώρες). 
Ξεφορμάρετε μόνο όταν είναι να το σερβίρετε. 

Πολύ ωραίο σε εμφάνιση και γεύση, είναι ένα γλύκισμα χωρίς πολλά λιπαρά και θερμίδες. 
Η υφή της κρέμας θυμίζει panacotta. 
Το άρωμα κι η ελαφριά επίγευση από το Baileys είναι απερίγραπτα!

Καλή επιτυχία!
(Χρήστος)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου