Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Τάρτα Κρεμμυδιών
















Υλικά:

  • 750 γρ. κρεμμύδια ξερά
  • 200 γρ. μπέϊκον
  • 100 γρ. τυρί έμενταλ τριμμένο
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 70  γρ. μαργαρίνη
  • 3 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 1 φύλλο σφολιάτας ή ζύμης κουρού

Εκτέλεση:

Κόβουμε το μπέϊκον σε μικρούς κύβους και  το σωτάρουμε με τη μαργαρίνη σε ένα μεγάλο τηγάνι. Αφού κάνει κρούστα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες. Αφήνουμε να σωταριστούν σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να γίνουν διάφανα-ξανθά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας ή κουρού σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα ή σε απλό στρογγυλό ταψάκι (διαμέτρου 26-28 εκατοστών), αφού τοποθετήσουμε χαρτί ψησίματος.
Τρυπάμε μ' ένα πιρούνι το φύλλο μας σε διάφορα σημεία, για να μη φουσκώσει κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Απλώνουμε πάνω τα κρεμμύδια με το μπέϊκον. Από πάνω πασπαλίζουμε με το τυρί και τέλος ρίχνουμε το μείγμα αβγών-κρέμας γάλακτος προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμα πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º στη μεσαία σχάρα για τα 20 πρώτα λεπτά και στη χαμηλή σχάρα για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει η τάρτα ένα βαθύ χρυσό χρώμα και να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί και η βάση της ζύμης. 

Η κρέμα γάλακτος και το τυρί μπορούν να αντικατασταθούν από αντίστοιχα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Όπως επίσης και το μπέϊκον μπορεί να δώσει την θέση του σε καπνιστή γαλοπούλα. Η τάρτα θα παραμείνει νόστιμη, χωρίς να είναι πολυθερμιδική.
Η αρχική συνταγή πάντως είναι γνήσια Γαλλική και μού την έμαθε η φίλη μου Νέλλη.

Καλή επιτυχία!
(Χρήστος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου