Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

Σουφλέ με ταλιατέλες και τυριά













Υλικά:

• 1 πακέτο ταλιατέλες (500 γρ.)
• 300 γρ. τυρί ένταμ
• 200 γρ. κασέρι
• 200 γρ. έμενταλ
• 200 γρ. γραβιέρα
• ένα φακελάκι τριμμένη παρμεζάνα
• 10 φέτες ζαμπόν
• 2 ντομάτες ώριμες  ή μία κονσέρβα ντοματούλες ξεφλουδισμένες
• αλάτι
• πιπέρι

(για τη μπεσαμέλ):

• ½ λίτρο γάλα
• 4 κουταλιές σούπας αλεύρι
• 4 αβγά
• 5 κουταλιές σούπας λάδι
• μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Βράζουμε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Να μείνουν αλ ντέντε. Τις σουρώνουμε και ρίχνουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσουν. Προσθέτουμε και λίγη τριμμένη παρμεζάνα κι ανακατεύουμε.

Τα τυριά ή τα κόβουμε χωριστά ανά είδος σε λεπτές φέτες, ή τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού.

Τις ντομάτες, αν προτιμήσουμε τις φρέσκες, θα τις ξεφλουδίσουμε, θα τις κόψουμε σε μικρά κομμάτια και θα τις σοτάρουμε για λίγη ώρα με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και λίγη μαργαρίνη ή λάδι. Το ίδιο θα κάνουμε και στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε ντοματούλες κονσέρβας.

Σε ένα μεγάλο, ελαφρά βουτυρωμένο, πυρέξ τοποθετούμε μια στρώση ταλιατέλες, μια στρώση ένταμ, μια στρώση κασέρι, μια στρώση ζαμπόν κομμένο σε μικρές φετούλες, μια στρώση ντομάτας, πιπέρι, μετά πάλι μια στρώση έμενταλ, μια στρώση γραβιέρα, μια στρώση ζαμπόν, πάλι λίγο πιπέρι και στο τέλος τις υπόλοιπες ταλιατέλες.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι και το σοτάρουμε. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και σταδιακά το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν κρυώσει ρίχνουμε μόνο τους κρόκους από τα αβγά, ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Τα ασπράδια τα χτυπάμε με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα στην κρέμα  κι ανακατεύουμε απαλά, για να μην ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το ζητούμενο είναι να παραμείνει η μαρέγκα σε σβώλους μέσα στη μπεσαμέλ. Έτσι θα μας γίνει αφρός, όταν ψηθεί, κι όχι σαν ψωμί!

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω στις ταλιατέλες, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) για το άρωμα και διάσπαρτα έξι κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.

Ψήνουμε στους 170° C για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο βαθύ χρώμα η μπεσαμέλ.


Υπέροχο φαγητό που αξίζει το χρόνο που θα σας πάρει για την προετοιμασία!
Αφιερώνω τη συνταγή με πολλή αγάπη στη Ζήνα!



2 σχόλια:

  1. Α! ΠΩ ΠΩ ,ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ ,ΩΩΩΩΩΩ ,ΜΙΑΜΜΜΜ
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ!!!!!!!!!!!!!
    ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΟΥΛΙΤΣΑ ΜΟΥ, ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΥΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΩΩ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν το βλεπω να πετυχαινω το ζητουμενο των σβωλων της μαρεγκας.Μαλλον θα περιμενω οταν το φιαξεις να δοκιμασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή