Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Σουφλέ φασολάκια με κιμά



















Υλικά:

• 1 κιλό φασολάκια πλατιά ή τσαουλιά
• ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
• 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο τριμμένο
• ½ κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες, τριμμένες
• 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
• 5 κουταλιές σούπας λάδι
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• αλάτι
• πιπέρι

(για τη μπεσαμέλ):

• ½ λίτρο γάλα
• 4 κουταλιές σούπας αλεύρι
• 4 αβγά
• 5 κουταλιές σούπας λάδι
• λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη


Εκτέλεση:

Πλένουμε τα φασολάκια και τα καθαρίζουμε από τις ίνες. Τα κόβουμε σε καρέ των 5 εκατοστών.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 5 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι και τον κιμά, μέχρι να πιεί το ζουμί του.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στον κιμά και τα φασολάκια και τα μαραίνουμε. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν το μείγμα πιεί καλά το ζουμί του, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε μετά τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 5 κουταλιές λάδι και το αλεύρι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και το γάλα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν κρυώσει ρίχνουμε τους κρόκους από τα αβγά, ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Τα ασπράδια τα χτυπάμε με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε στην κρέμα τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Όπως σας έχω πει και σε άλλη συνταγή, το ζητούμενο είναι να μείνει η μαρέγκα σε σβώλους μέσα στη μπεσαμέλ. Έτσι θα μας γίνει πολύ αφράτη.

Στην κατσαρόλα που έχουμε αφήσει τον κιμά και τα φασολάκια, ρίχνουμε και την τριμμένη γραβιέρα κι ανακατεύουμε. Φυλάμε λίγη γραβιέρα στην άκρη, για να πασπαλίσουμε την μπεσαμέλ.

Σε ένα μεγάλο, ελαφρά λαδωμένο πυρέξ βάζουμε το μείγμα του κιμά με τα φασολάκια και καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και ρίχνουμε διάσπαρτα έξι κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη.
Ψήνουμε στους 170°C για μια ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο βαθύ χρώμα η μπεσαμέλ..

Πολύ νόστιμο πιάτο κι ένας έξυπνος τρόπος να φάνε τα πιτσιρίκια φαγητό που να περιέχει φασολάκια, όταν δεν τους πολυαρέσουν...
Για τους υπόλοιπους: απλά ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!

Καλή επιτυχία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου