Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό με σέλινο
















Υλικά:
(για 6 άτομα)

  • 1 κιλό χοιρινό σπάλα
  • 1 κιλό σέλινο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το αβγολέμονο:
  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια
  • 1 κουταλάκι γλυκού κορν φλάουρ


Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και τα κρεμμύδια κι αλατοπιπερώνουμε. Σωτάρουμε και μετά προσθέτουμε το νερό κι αφήνουμε το κρέας να βράσει για μια ώρα σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφού καθαρίσουμε καλά το σέλινο με τα γουλιά του, κόβουμε σε κομμάτια των 4 εκατοστών. Τα ζεματάμε για 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, βάζουμε στον πάτο το σέλινο κι από πάνω στρώνουμε το κρέας. Βράζουμε το φαγητό μας για μισή ώρα περίπου, προσθέτοντας, αν χρειαστεί στην πορεία, λίγο ακόμα νερό.
Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χτυπάμε τα αβγά. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό δυο λεμονιών και προσθέτουμε στα αβγά. Σιγά σιγά προσθέτουμε και ζουμί από το κρέας. Μετά ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Για τη Γιούλη, που το ζήτησε: 
Πολλοί προτιμάνε αυτό το φαγητό και με πράσο. Εγώ δεν είμαι φίλη. Μπορείς λοιπόν να προσθέσεις και 1/2 κιλό πράσα, μόνο το λευκό τους μέρος, κομμένα σε κομμάτια 1-2 εκατοστών, όταν σωτάρεις αρχικά το φαγητό. Στη συνέχεια ακολουθείς τη συνταγή ως έχει.

Ένα πεντανόστιμο γιορτινό φαγητό, που στα μέρη μου το συνηθίζαμε τα Χριστούγεννα.
Καλή επιτυχία! Καλές Γιορτές!



2 σχόλια: