Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί














Υλικά:

• 1 ½ κιλό μελιτζάνες τσακώνικες (μακρόστενες)
• 2 κρεμμύδια ξερά
• 1 κεφάλι σκόρδο
• 3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1 κιλό ντομάτες
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
• αλάτι
• πιπέρι


Εκτέλεση:

Χαράζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε τρεις μεριές. Προαιρετικά αφαιρούμε τη φλούδα από τις μελιτζάνες. Εγώ προσωπικά τις μαγειρεύω με τη φλούδα. Μετά τις βάζουμε στο νερό για 1 ώρα να ξεπικρίσουν.
Παραδοσιακά οι περισσότεροι τηγανίζουν τις μελιτζάνες. Εγώ δεν το κάνω, για να μη γίνει το φαγητό βαρύ.
Πολτοποιούμε τις ντομάτες, αφού πρώτα τις ξεφλουδίσουμε (αν τις βάλετε σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά, ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα). Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, το σκόρδο κομμένο επίσης σε λεπτές φετούλες, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί τις μελιτζάνες, γεμίζουμε τις σχισμές με τη γέμιση και όση περισσέψει τη ρίχνουμε γύρω-γύρω.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180° C με αέρα.

Το φαγητό αυτό γίνεται φυσικά και στην κατσαρόλα. Αν το προτιμήσετε, θα το κάνετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Πάντως ο φούρνος είναι μια θαυμάσια λύση για να ψηθούν σωστά, χωρίς να διαλυθούν.
Περιττό να πω, ότι η φέτα τις συνοδεύει εξαιρετικά…


Φαγητό ακόμα και για πρωτάρες – πρωτάρηδες!

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου