Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Μελομακάρονα
















Υλικά:


(για τη ζύμη)

• 1 κιλό λάδι
• 1 ποτήρι σταχτόνερο
• 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
• 1 ποτήρι ζάχαρη
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα και γαρύφαλλο τριμμένο
• ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ (προαιρετικό)
• 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
• αλεύρι όσο πάρει

(για το σιρόπι)

• 1 ποτήρι μέλι
• 1 ποτήρι ζάχαρη
• 1 ποτήρι νερό

(για το πασπάλισμα)

• καρυδόψιχα ψιλοαλεσμένη
• κανέλλα



Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε ζεστό το σταχτόνερο και τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει. Πάνω από τη λεκάνη, για να μη χυθεί καθώς θα φουσκώνει, προσθέτουμε τη σόδα στο ποτήρι με το χυμό του πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε το κονιάκ και το κανελλογαρύφαλλο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε στους 170°C για 20-25 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν προετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μελώνουμε τα μελομακάρονα και τα κάνουμε όσο ζουμερά ή πιο τραγανά-στεγνά προτιμάμε. Πασπαλίζουμε με ψιλοαλεσμένη καρυδόψιχα ανακατεμένη με λίγη κανέλλα.


Καλή επιτυχία! (του χρόνου τώρα πιά, με το καλό...)

3 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ!!! Μια ερώτηση' εμένα που μου αρέσουν μελωμένα μεν, σκληρά δε, πόση ώρα να τα αφήσω στο σιρόπι; Υπάρχει και κάποιο τρικ στη ζύμη για να γίνουν πιο σκληρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλενα, τα βάζεις προσεκτικά με την τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με το σιρόπι σε μια στρώση και τα αφήνεις περίπου 1-2 λεπτά (ανάλογα με το αν τα θέλεις πολύ μελωμένα ή λίγο). Βέβαια ο πιο δοκιμασμένος τρόπος είναι να βγάλεις ένα, πριν από το πρώτο λεπτό, να το πιέσεις με τα δάχτυλά σου και να δεις πόσο έχει μαλακώσει. Στο ένα λεπτό εμένα μου γίνονται μελωμένα και τραγανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλωσοριζω την επι και απο ετων ''μανα " του λοχου.καλη ιδεα για να μην της σπαμε τα νευρα με ερωτησεις στο τηλεφωνο, και για να ακολουθουμε κατα γραμμα τις οδηγιες, μπας και ξεστραβωθουμε και δει χαρα το κοιλούνι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή