Υλικά:
• 8 αγκινάρες
• 4 καρότα
• 10 ξερά κρεμμυδάκια για στιφάδο ολόκληρα
• 3 πατάτες
• 1 ματσάκι άνηθο
• 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
• 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
• αλάτι
• πιπέρι
• 2 λεμόνια
• 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
• 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες φορώντας γάντια κουζίνας κατά το καθάρισμα, διαφορετικά τα χέρια μας θα μαυρίσουν. Αφού τις κόψουμε στη μέση, αφαιρούμε και το χνούδι από την καρδιά τους. Καθαρίζουμε και τα κοτσάνια από τον εξωτερικό σκληρό τους φλοιό και τις ίνες και τα κόβουμε σε ραβδάκια των 5 εκατοστών περίπου. Στη διάρκεια του καθαρίσματος βάζουμε τις αγκινάρες και τα κοτσανάκια σε μία λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει το χυμό του ενός λεμονιού, τη λεμονόκουπα και το αλεύρι, για να μη μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμυδάκια και τα βάζουμε κι αυτά στη λεκάνη.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι κι ένα φλιτζάνι νερό και ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμυδάκια ολόκληρα (όχι σε ροδέλες ή ψιλοκομμένα), τα καρότα και τα κοτσάνια και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα.
Μετά προσθέτουμε τις πατάτες, το αλατοπίπερο και τις αγκινάρες τοποθετημένες ανάποδα (το άνθος προς τα κάτω). Τις σκεπάζουμε με ένα πιάτο και προσθέτουμε άλλα τρία φλιτζάνια από το νερό της λεκάνης, που περιέχει λεμόνι κι αλεύρι, μέσα στο οποίο διατηρήσαμε τις αγκινάρες κατά το καθάρισμα.
Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό ενός ακόμα λεμονιού κι αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για μια ακόμα ώρα. Λίγο πριν τις κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και τον άνηθο.
Διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ με λίγο νερό και το ρίχνουμε στο ζουμί της κατσαρόλας. Μόλις πάρει μια βράση τις κατεβάζουμε.
Για ευκολία μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αγκινάρες, για να γλυτώσετε το καθάρισμα. Εγώ όμως προτιμώ πάντα τις φρέσκες.
Φαγητό της εποχής, πολύ ελαφρύ και γευστικό, πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C, με ελάχιστες θερμίδες!
Καλή επιτυχία!
Καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμυδάκια και τα βάζουμε κι αυτά στη λεκάνη.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι κι ένα φλιτζάνι νερό και ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμυδάκια ολόκληρα (όχι σε ροδέλες ή ψιλοκομμένα), τα καρότα και τα κοτσάνια και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα.
Μετά προσθέτουμε τις πατάτες, το αλατοπίπερο και τις αγκινάρες τοποθετημένες ανάποδα (το άνθος προς τα κάτω). Τις σκεπάζουμε με ένα πιάτο και προσθέτουμε άλλα τρία φλιτζάνια από το νερό της λεκάνης, που περιέχει λεμόνι κι αλεύρι, μέσα στο οποίο διατηρήσαμε τις αγκινάρες κατά το καθάρισμα.
Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό ενός ακόμα λεμονιού κι αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για μια ακόμα ώρα. Λίγο πριν τις κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και τον άνηθο.
Διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ με λίγο νερό και το ρίχνουμε στο ζουμί της κατσαρόλας. Μόλις πάρει μια βράση τις κατεβάζουμε.
Για ευκολία μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αγκινάρες, για να γλυτώσετε το καθάρισμα. Εγώ όμως προτιμώ πάντα τις φρέσκες.
Φαγητό της εποχής, πολύ ελαφρύ και γευστικό, πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C, με ελάχιστες θερμίδες!
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου