Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ζύμες για πίτσα



















1. Αφράτη ζύμη για πίτσα

Υλικά:

• 2 αβγά
• 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
• ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
• 1 κουταλιά σούπας μαγιά σκόνη
• αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)


Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αβγά. Διαλύουμε μέσα στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και το αλάτι. Σε μια λεκανίτσα προσθέτουμε τα υγρά υλικά και μετά το αλεύρι σιγά-σιγά. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη για ½ ώρα σε ζεστό χώρο. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και ψήνουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Η ποσότητα που σας δίνω είναι αρκετή για δύο μέτρια ή ένα μεγάλο ταψί.



2. Λεπτή ζύμη για πίτσα

Υλικά:

• 500 γρ. αλεύρι (4 φλιτζάνια)
• 325 γρ. νερό (1 ½ φλιτζάνι)
• 10 γρ. αλάτι (2 κουταλάκια γλυκού)
• 3 γρ. ζάχαρη (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
• 8 γρ. ξερή μαγιά (1 φακελάκι)
• 2 κουταλιές σούπας λάδι


Εκτέλεση:

Σε χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό χώρο να φουσκώσει για 1 ώρα. Ζυμώνουμε και πάλι για λίγο για να φύγει ο αέρας και κόβουμε σε 4-5 ίσα κομμάτια. Τα κάνουμε μπάλες. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα ανοίγουμε με τον πλάστη.

Καλή επιτυχία!
(Κυρίως στο Πειναλάκι, που ζήτησε τη συνταγή...) 
 

4 σχόλια:

  1. oups πρεπει να βρω τον πλαστη της Μπατερινα. ευχαριστω Λου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΕΣ ΝΑΧΕΙΣ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΛΟΥΛΙΤΣΑ.
    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ.
    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΔΗΜΟΝΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ,ΤΟ ΘΕΣΠΕΣΙΟ ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΛΑΖΑΝΙΑ !!!!!!!!!!!!
    ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ,ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ
    ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΣΟΥ ,ΝΑΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ ΟΛΟ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΟΥΛΙΤΣΑ ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΚΑΒΟΥΡΟΣΑΛΑΤΑΣ ΣΟΥ!!! ΑΦ ΕΝΟΣ ΤΗΝ ΕΧΩ ΕΠΙΘΥΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΦΙΑΞΩ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
    ΑΦ ΕΤΑΙΡΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ FAN ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για μια καταπληκτική συνταγή που έχει αποτελέσει τη βάση για πολλά απογεύματα με φίλους!

    Μαρία-Νικόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή